Piraten

Werkstukken en spreekbeurten

Piraten zijn zeerovers: ze beroven schepen van hun kostbare spullen. Zijn piraten echt te herkennen aan een ooglapje en een houten been?

Echte piraten

Piraten ken je vast uit spannende verhalen: ze varen op volle zee, op zoek naar schatten. En ze zijn te herkennen aan een ooglapje, een houten been en een papegaai op de schouder. Piraten bestaan ook in het echt, maar ze zien er niet zo uit als in films. Maar ze roven wél goud, geld en andere kostbare spullen van schepen. Piraten worden daarom ook wel zeerovers genoemd.

Roven op zee

Vooral in de zestiende en zeventiende eeuw (ongeveer 500 jaar geleden) waren er veel piraten. In die tijd voeren schepen af en aan tussen de verschillende werelddelen om kostbare goederen te vervoeren. Die spullen vonden piraten interessant! In die tijd bestonden er ook kapers. Die stelen ook van schepen, net als piraten. Het grootste verschil is dat kapers voor hun land stelen, terwijl piraten stelen omdat ze zelf rijk willen worden. Piet Hein is een bekende Nederlandse kaper uit de zeventiende eeuw. Hij wordt gezien als een held, omdat hij het zilver van de Spaanse vloot roofde.

Losgeld

Piraten bestaan nog steeds, maar je zult ze niet snel tegenkomen. Ze varen vooral in de buurt van Afrika en Azië. Ze stelen nu vaak geen goederen, maar gijzelen een schip met zijn bemanning. Ze laten de bemanning pas gaan als ze losgeld (een groot bedrag om ze vrij te kopen) krijgen.