Romeinen

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat de namen van de maanden uit de Romeinse tijd komen? Juli komt bijvoorbeeld van Julius Caesar, een Romeinse politicus. En januari van Janus, een god met twee koppen.

Romeinse heersers

De Romeinen waren niet alleen de baas over Rome maar over heel wat landen. Dat is wel heel lang geleden, want het Romeinse Rijk ontstond in ongeveer 750 voor Christus. Tot 476 na Christus heersten de Romeinen over een groot deel van Europa en Noord-Afrika. Daarna werden ze door allerlei volken aangevallen en waren ze niet sterk genoeg meer om te winnen. Maar hun uitvindingen zijn nog steeds overal in gebruik: centrale verwarming, waterleidingbuizen, riool, dakpannen en nog veel meer.

Julius Caesar

Julius Caesar was een beroemde Romeinse politicus en generaal. Je zou denken dat hij ook keizer was. Het woord 'keizer' komt namelijk van 'Caesar'. Maar hij was het niet. Hij was wel heel belangrijk voor de Romeinen. In veldslagen veroverde hij vele landen voor het Romeinse Rijk.

Hoe Rome ontstond

De Romeinen zijn de inwoners van de stad Rome. Maar voordat er een stad was, woonden wat dorpelingen op zeven heuvels: de Latijnen. De eerste Romeinen stammen af van hen. Het was handig om daar te wonen. Vanaf de heuveltoppen konden de Latijnen vijanden zien aankomen. En er stroomde een rivier, de Tiber. Die zorgde voor het drinkwater en de Latijnen konden met de boot over de Tiber naar zee. Daarom kwamen er steeds meer dorpjes bij. Al deze dorpen samen groeiden aan elkaar en vormden de stad Rome. Eén van de zeven heuvels was de Palatijn. Hier bouwden de Romeinse keizers hun prachtige paleizen. Het woord 'paleis' komt dan ook van de naam Palatijn.