Slavernij

Werkstukken en spreekbeurten

Vooral rond de achttiende eeuw kwam het kopen en verkopen van slaven veel voor. Slaven werden door handelaren en door hun eigenaren niet gezien als mens. Hoe denk je dat het leven van slaven eruitzag?

De Nieuwe Wereld

In 1492 ontdekte Columbus de Nieuwe wereld (Noord- en Zuid-Amerika). Daarna trokken er steeds meer Europeanen naar deze werelddelen. De landen die ze daar veroverden, noemen we koloniën. Er was veel zwaar werk te doen op de plantages. Afrikaanse mensen werden als slaven over de oceaan naar de koloniën gebracht. Zo begon de handel in slaven. Men zag slaven als normale handelswaar, net als wapens, textiel of specerijen. Slaven moesten heel zwaar werk doen in een warm klimaat. De meesten hadden een slecht en ongelukkig leven.

Slavenschepen

Nederland werd een van de landen die de meeste slaven ophaalden. In de achttiende eeuw werden er per jaar gemiddeld 6000 slaven in Nederlandse schepen vanuit Afrika weggevoerd naar bijvoorbeeld Curaçao en Suriname. Nu schamen we ons daarvoor. Slavenhandelaren verdienden veel geld met de slavenhandel. De schepen werden helemaal volgestopt met mensen. Onderweg stierven er veel. De reis duurde soms maanden. De slaven kregen niet goed te eten en te drinken en er braken allerlei ziektes uit.

Afschaffing van de slavernij

Engeland was het eerste Europese land waar de slavenhandel werd verboden. Pas 60 jaar later, in 1863, werd in Nederland de slavernij helemaal afgeschaft. Er werden toen 35.000 slaven bevrijd. De eigenaren kregen geld van de regering, omdat ze hun slaven kwijtraakten. De slaven kregen helemaal niets. De meeste ex-slaven moesten verplicht nog 10 jaar voor hun eigenaar blijven werken voor heel weinig geld. Anders hadden de eigenaren geen arbeiders meer. Vanaf 1886 was de slavernij in heel Europa verboden. Maar dat betekent niet dat er sindsdien geen slavernij meer bestaat. In sommige landen worden nog steeds mensen verkocht en gekocht. Vaak zijn dat kinderen.