Tweede Wereldoorlog

Werkstukken en spreekbeurten

In 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen. Je kunt je nu toch haast niet meer voorstellen dat een grote stad als Rotterdam toen helemaal platgebombardeerd was?

Inval

De Tweede Wereldoorlog begon op 3 september 1939. Duitsland viel toen Polen binnen. Nederland hoopte dat het geen partij hoefde te kiezen, net als in de Eerste Wereldoorlog. Maar op 10 mei 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen. De gevechten duurden vier dagen. Op 14 mei werd Rotterdam in tien minuten platgebombardeerd! Het Nederlandse leger kon niet tegen de Duitsers op. Op 15 mei gaf Nederland zich over en werden de Duitsers hier de baas. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn veel steden in heel Europa verwoest. In Rotterdam staat nu een beeld, gemaakt door Zadkine. Het heet: De verwoeste stad.

Hoe ging de oorlog verder?

Het lukte de Duitsers niet om Engeland te bezetten. De Engelse leider Churchill besloot terug te vechten tegen de Duitsers. Op 7 december 1941 werd de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor aangevallen door de Japanners. De Verenigde Staten waren toen ook betrokken bij de oorlog. De Amerikanen, Engelsen, Canadezen en Russen, de geallieerden, vochten samen tegen de Duitsers, de Italianen en de Japanners. Op 6 juni 1944 (D-day) landden ze op de kust van Frankrijk.

Bevrijding

D-day was het begin van de overwinning van de geallieerden. Het zuidelijk deel van Nederland werd al snel bevrijd. In de lente van 1945 werd Berlijn langzaam ingesloten. De Amerikanen boekten overwinningen in Japan. Op 5 mei 1945 gaven de Duitsers zich over. De doden die gevallen zijn in de oorlog worden ieder jaar op 4 mei herdacht. De oorlog tegen Japan duurde tot augustus 1945. Daar verwoestte een Amerikaanse atoombom de steden Hiroshima en Nagasaki.