Vikingen

Werkstukken en spreekbeurten

Je was het haasje als Vikingen jouw dorp kwamen plunderen! Vikingen waren woeste zeerovers die een spoor van vernieling nalieten langs de hele Europese kust.

Zeerovers

Vikingen leefden tussen 800 en 1100 in Scandinavië, in het noorden van Europa. Inwoners van Scandinavië werden toen Noormannen genoemd. Noormannen die de zee opgingen, werden Vikingen genoemd. Ze voeren de zeeën over om te handelen met andere volken. Soms ging dat op een vriendelijke manier, maar vaak ook niet. De Vikingen gingen aan land met speren, zwaarden, knuppels, bijlen en pijl en boog en ze plunderden het land. Vikingen staan daarom bekend als woeste zeerovers.

Ontdekkingsreizigers

Vikingen bouwden grote, lichte boten. Drakkars werden die genoemd. Daarmee konden ze heel ver varen. Ze waren ook sneller dan andere boten. De Vikingen hebben veel nieuw land ontdekt. Ze waren de eerste Europeanen die IJsland, en zelfs Amerika ontdekten. Ze kwamen met de mooiste schatten terug van die reizen.

Geloof

Vikingen geloofden in verschillende goden, zoals Thor, Freya en Odin. Bovendien geloofden ze in het Walhalla, de hemel van de Vikingen. Wie als Viking stierf, ging naar het Walhalla. De meeste dorpen waar de Vikingen aan land gingen, waren christelijk. Veel Vikingen bekeerden zich in de twaalfde eeuw tot het christendom. Bovendien besloten steeds meer Vikingen om op één plek te blijven wonen. Dat betekende langzamerhand het einde van de Vikingen.