Annie M.G. Schmidt

Werkstukken en spreekbeurten

Annie M.G. Schmidt was een beroemde Nederlandse schrijfster. Welke kinderboeken van haar ken jij? Ze schreef vaak over ondeugende kinderen ...

Kinderversjes

Annie M.G. Schmidt werd geboren op 20 mei 1911 in Kapelle in Zeeland. Haar vader was dominee en haar moeder juf. Na de basisschool ging Annie naar de middelbare school in Goes. In 1941 werd ze directeur van de Openbare Bibliotheek van Vlissingen in Zeeland. Omdat daar geen kinderafdeling was, zette Annie die op. Vijf jaar later ging ze werken bij de Amsterdamse krant Het Parool. Ze moest daar allerlei belangrijke informatie verzamelen en opbergen. Ze vond dat ze daar niet zo goed in was, want ze was erg slordig. Maar dat maakte niet uit, want bij Het Parool ontdekten ze dat Annie mooie kinderversjes kon schrijven. Dit mocht ze gaan doen voor de kinderpagina.

Ondeugende kinderen

In 1950 kwamen Annie’s eerste boeken uit. Het waren dichtbundels voor kinderen en volwassenen. Ze werd vooral beroemd door haar ondeugende verhalen voor kinderen. Ze schreef expres over dingen die niet mochten. Vroeger was alles namelijk erg braaf. Te braaf, vond Annie. In haar verhalen waren kinderen soms stout. Ze luisterden niet naar hun ouders of ze deden dingen die niet mochten.

Boeken en musicals

Bekende boeken van Annie M.G. Schmidt zijn bijvoorbeeld: Jip en JannekeWiplalaOtje, AbeltjePluk van de PettefletMinoes en Floddertje. Annie schreef niet alleen kinderboeken, maar ook liedjes en verhalen voor musicals en tv-series voor volwassenen. Annie stopte met schrijven in 1991. Vier jaar later overleed ze, een dag na haar verjaardag, in Amsterdam. Daar is ze ook begraven. Annie M.G. Schmidt is 84 jaar geworden.