Architect

Werkstukken en spreekbeurten

Kan jij goed tekenen en hou je van bouwen en knutselen? Misschien is het beroep ‘architect’ dan wel iets voor jou! Een architect ontwerpt gebouwen zoals huizen. Je moet dus goed kunnen tekenen. Kan jij dat?

Kwaliteiten

Om architect te zijn heb je veel kwaliteiten nodig. Je moet namelijk veel verschillende dingen kunnen. Niet alleen moet je goed kunnen tekenen, maar je moet ook creatief zijn en je dingen kunnen voorstellen die er nog niet zijn. Je moet van rekenen houden, nauwkeurig zijn en goed zijn met cijfers. Daarnaast moet je natuurlijk ook dol zijn op techniek.

Beginnen maar!

Hoe begin je eigenlijk met het ontwerp van bijvoorbeeld een kantoorgebouw? Allereerst krijg je als architect van de opdrachtgever meestal een lijstje met eisen, bijvoorbeeld hoe groot het pand moet worden. Aan de hand van die lijst maakt een architect met potlood op papier een schets. Heeft de opdrachtgever de schets goedgekeurd, dan kan de architect een maquette bouwen. Een maquette is een klein model van het ontworpen gebouw. Na de maquette wordt een bestektekening gemaakt. Dit is een tekening waar alle details zoals bijvoorbeeld de vorm van een dakrand te zien zijn. Als de gemeente vervolgens een bouwvergunning heeft toegekend, kan het ontwerp daadwerkelijk gebouwd worden. Nog best een ingewikkeld proces, hè?

Techniek

De technische kant van het ontwerp (de ‘constructie’) wordt door iemand anders gedaan. Namelijk door een constructeur (ook wel ‘raadgevend ingenieur’ genoemd). De constructeur kijkt of er bij een bepaald ontwerp geen scheuren in het gebouw ontstaan en of het wel stevig genoeg is.