Beethoven

Werkstukken en spreekbeurten

Beethoven schreef een muziekstuk voor Elise. Of was het voor Therese? Eigenlijk weet niemand het!

Componist

Ludwig van Beethoven was een componist. Hij werd in 1770 geboren in Duitsland. Als kind kon hij al goed piano- en orgelspelen. Zijn eerste muziekstukken schreef hij toen hij elf jaar was! Op zijn zeventiende ging Ludwig naar Wenen in Oostenrijk. Hij wilde les nemen van Mozart. Maar Ludwig moest terug naar huis, omdat zijn moeder overleed. Later verhuisde hij alsnog naar Wenen. Het ergste wat een componist kan gebeuren, overkwam Beethoven: hij werd doof. Toch bleef hij muziekstukken schrijven. Ludwig van Beethoven overleed in 1827.

Voor Elise?

Het bekendste muziekstuk dat Beethoven schreef, is Für Elise. Het betekent ‘voor Elise’, dus je zou denken dat hij ene Elise wel erg leuk vond. Nu had Beethoven niet zo’n mooi handschrift. Daarom wordt weleens gedacht dat er niet Elise, maar Therese stond. Maar het zou ook nog voor een Elisabeth geschreven kunnen zijn. We zullen nooit helemaal zeker weten op wie Ludwig een oogje had!

Symfonieën

Naast het pianostuk voor – laten we het houden op – Elise, schreef Beethoven veel symfonieën. Met name de Vijfde en de Negende Symfonie zijn wereldberoemd. Een ander bekend werk is Moonlight Sonata.