Escher

Werkstukken en spreekbeurten

Escher was een beroemd kunstenaar, tekenaar en graficus. Hij was vooral bekend om zijn gekke tekeningen die niet klopten en zijn kennis over wiskunde.

Wie was Escher?

Maurits Cornelis Escher werd in 1898 geboren in Leeuwarden. Hij was goed in tekenen en wiskunde, maar verder was hij geen goede student. In 1919 ging hij in Haarlem studeren aan de School voor Bouwkunde en Sierende Kunsten. Na zijn studie reisde hij regelmatig naar Italië, waar hij ook een poos woonde, en naar andere landen. In 1972 overleed hij in Nederland.

Gekke trap

Eschers kunstwerken zijn nu nog steeds vooral bekend omdat ze niet kloppen als je goed kijkt. Een bekend voorbeeld daarvan is Klimmen en Dalen. Op deze prent zijn het begin en einde van een trap aan elkaar vastgemaakt. Mensen kunnen hierdoor steeds klimmen zonder ooit hoger te komen op de trap. Gek, hè? Naast tekeningen maakte Escher ook veel houtsneden. Dat zijn tekeningen die in hout worden uitgesneden.

Wiskunde

Zoals gezegd was de graficus Escher ook erg goed in wiskunde. Hij schijnt in sommige tekeningen zelfs belangrijke wiskundige problemen opgelost te hebben. Je zag zijn kennis van wiskunde dus terug in zijn kunstwerken. Hij maakte vaak gebruik van kubussen, driehoeken en andere wiskundige vormen. Nog steeds wordt Escher gezien als iemand die veel voor de wiskunde heeft betekend.