Film

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat een film eigenlijk bestaat uit een heleboel foto's achter elkaar? Je ziet wel 24 foto's per seconde!

Stomme films

De uitvinding van de film kwam na de fotografie. De eerste film werd in 1895 gedraaid, in Parijs. Deze film was in zwart-wit en had geen geluid. Toen de film nog maar net was uitgevonden, bestonden er geen vaste bioscopen. Film was een soort kermisattractie. Reisbioscopen trokken door het land om films te vertonen. Omdat er nog geen geluid in de film zelf zat, speelde iemand piano in de bioscoopzaal. Films zonder geluid heten stomme films. Pas in 1927 kwam er geluid bij de film. Al snel waren er geen stomme films meer ... behalve films die je stom víndt natuurlijk!

Wie werken er mee aan een film?

Je gaat vast weleens naar de bioscoop om een film te bekijken. Je ziet dan de acteurs die het verhaal spelen. Maar er werken nog veel meer mensen mee aan een film:

  • Producent: die regelt dat de film gemaakt kan worden.
  • Scenarioschrijver: die schrijft het scenario (verhaal) voor de film.
  • Regisseur: die zorgt ervoor dat het scenario wordt omgezet in een film. Hij geeft ook aanwijzingen aan de acteurs hoe ze moeten spelen.
  • Cameramensen: die nemen de beelden op.
  • Geluidstechnici: die zorgen voor het geluid.
  • Rekwisiteur: die zorgt ervoor dat alle benodigde spullen er zijn.
  • Grimeur: die verzorgt de make-up, zodat de acteurs er netjes uitzien op het witte doek. Of hij zorgt er juist voor dat iemand er heel oud of ziek uitziet.

Het maken van de film

Soms worden de opnames op een set gemaakt. Dan is er in de studio een decor gebouwd, bijvoorbeeld een nagemaakte huiskamer of een klaslokaal. Soms kan dat niet. Dat is bijvoorbeeld zo als er een scene op zee speelt, of in een berglandschap. Dan wordt er op locatie gefilmd. Dat is een plaats buiten de studio. Of er wordt een techniek gebruikt waarbij gefilmde personen of dingen voor een andere achtergrond geplaatst kunnen worden. Als alle opnames gemaakt zijn, is de film nog niet klaar. Er is veel meer gefilmd dan nodig is. De regisseur verzamelt de beste stukken. Deze stukken worden door de editor uitgeknipt en in de goede volgorde aan elkaar geplakt. Dit heet monteren. Vervolgens worden nog het geluid, speciale effecten en titels toegevoegd. Pas daarna kun jij de film in de bioscoop zien!