Gitaar

Werkstukken en spreekbeurten

De gitaar komt in alle soorten muziek voor. Je wilt toch alles weten over zo'n populair muziekinstrument?

Geschiedenis

De gitaar kwam met de Arabieren mee naar Spanje. Tegen het einde van de veertiende eeuw was de gitaar in heel Europa bekend. De eerste gitaren waren klein en hadden vier paar dubbele snaren. Aan het eind van de zeventiende eeuw werden de dubbele snaren vervangen door zes enkele snaren. Twee eeuwen later zorgde Antonio de Torres (1817-1892) voor nog een verandering: hij bedacht grotere gitaren met meer geluidskracht. Die werden toen heel populair.

Segovia

De Spaanse gitarist Andrés Segovia (1893-1987) had veel ideeën over verbeteringen van het gitaargeluid. Hij zorgde ervoor dat gitaarbouwers deze verbeteringen gebruikten. In 1928 bracht hij een bezoek aan New York. Hierna werd de gitaar ook in Amerika erg populair. Net als zijn studenten schreef Segovia veel gitaarmuziek.

Soorten gitaren

Er zijn drie soorten gitaren.

  • De akoestische gitaar heeft een klankkast die het geluid zonder stroom versterkt. Voorbeelden zijn de Spaanse of klassieke gitaar en de folkgitaar.
  • De elektrische gitaar heeft een elektronische versterker die trillingen van de snaren omzet in geluid. Voorbeelden zijn de Fendergitaar, de Gibsongitaar en de basgitaar.
  • De semi-akoestische gitaar is een akoestische gitaar waarbij elektronische versterking het geluid uit de klankkast versterkt.