Graffiti

Werkstukken en spreekbeurten

Graffitikunstenaars spuiten soms mooie kunstwerken op treinen of gebouwen. Mag dat, denk je?

Verboden

Graffiti is een kunstvorm waarbij artiesten met spuitbussen met verf kunstwerken op openbare plaatsen spuiten. De artiesten noemen zichzelf writers. Graffiti spuiten is illegaal. Dat betekent dat het eigenlijk niet mag. Maar er zijn steden die bepaalde plekken aanwijzen waar de artiesten toch legaal met hun spuitbussen aan het werk mogen. Omdat de writers vaak 's nachts aan het werk zijn, zien weinig mensen hoe de kunstwerken gemaakt worden. Door hun handtekening (tag) bij het kunstwerk (piece) te zetten, laten artiesten zien dat zij iets gemaakt hebben. Graffiti is vooral te vinden op muren langs snelwegen en op bussen, treinen en metro's.

Ontstaan

Graffiti is rond 1960 in New York ontstaan. In de achterstandswijken gingen jongeren met spuitbussen de straat op en spoten op openbare plekken schuilnamen. Jeugdbendes gaven op die manier de grenzen van 'hun' terrein aan. Inmiddels is grafitti een volwaardige kunstvorm geworden. Bekende writers waren Jean-Michel Basquiat en Keith Haring.

Hiphopcultuur

Graffiti is een belangrijk onderdeel van de hiphopcultuur. Deze cultuur kent allerlei elementen, zoals rappers, dj's, breakdance en streetdance.