Halloween

Werkstukken en spreekbeurten

Heb jij weleens Halloween gevierd? Dan was je vast en zeker verkleed als iets engs. Maar waarom doen we dat eigenlijk?

Halloween is een Amerikaans feest dat op 31 oktober wordt gevierd. Tegenwoordig wordt dat ook in Nederland steeds meer gedaan. De bedoeling van Halloween is dat je elkaar bang maakt, bijvoorbeeld door je heel griezelig te verkleden.

Verkleed

Je kunt je verkleden als enge heks, zombie of vampier. Maar het hoeft niet altijd iets griezeligs te zijn. Je kunt je natuurlijk ook verkleden als je favoriete superheld!

Trick or treat

In Amerika gaan kinderen met Halloween verkleed langs de deuren om snoep op te halen. Zij roepen dan: ‘Trick or treat!’ Dat betekent: ‘Een trucje of een snoepje!’ Met een trucje bedoelen de kinderen een plagerijtje. In Nederland zeggen we: ‘Een snoepje of je leven!’

Nederland

In Nederland gaan steeds meer kinderen verkleed langs de deuren. We vieren Halloween ook door verkleed naar feesten te gaan, bijvoorbeeld op school. Sommige mensen versieren hun huis extra eng met spinnenwebben, skeletten en eng uitziende pompoenen. 

Samhain

Over het algemeen wordt gedacht dat Halloween is ontstaan uit het Keltische feest Samhain. De Kelten waren een groep mensen die lang geleden in Europa leefden. De Kelten die leefden in wat nu Groot-Brittannië is, vierden eind oktober het einde van het jaar. Zij geloofden dat op die dag de geesten van overleden mensen terugkwamen. De Kelten vierden dit door voedsel te offeren aan de goede geesten. Om boze geesten af te schrikken, droegen de Kelten enge maskers.