Hiphop

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat hiphop niet alleen muziek of dans is? Hiphop is van alles wat!

Wat is hiphop?

Hiphop komt uit de Verenigde Staten, vooral uit de arme wijk The Bronx in New York. Hiphop is niet alleen muziek of dans. Het is een levensstijl. Ook graffiti hoort bij hiphop. Met hiphop vertellen jongeren over grote problemen. Hiphop kan ook gaan over verdriet of verliefd zijn.

Dans

In de dans worden steeds nieuwe danspassen verzonnen. Op straat laten de hiphoppers die dan aan anderen zien. Daarom heet deze dans streetdance (straatdans). Tegenwoordig kun je streetdance ook gewoon binnen doen, bijvoorbeeld bij een dansschool. Het bijzondere van hiphop is dat er geen vaste regels zijn. De dansstijl blijft zich ook nog steeds ontwikkelen. Het is de basis voor veel substijlen: popping, locking, waving, housing, breakdancing, wacking, krumping, bonebreaking en new style. De muziek heeft altijd een stevige beat. Vaak wordt er ook bij gerapt.

Rappen

Rappen is het vertellen van een verhaal op de maat van de muziek. Rappen is al een hele oude traditie. Vroeger, toen er nog geen kranten, telefoons en computers waren, reisden boodschappers rond om het nieuws te vertellen. Om de verhalen beter te onthouden, zetten de boodschappers ze op rijm.

Hiphop in Nederland

De Amsterdamse groep Osdorp Posse haalde in de jaren negentig hiphop naar Nederland door als eerste in het Nederlands te rappen. Daarna volgden anderen, zoals Extince, Brainpower en Opgezwolle. Nederlandse hiphop noem je nederhop. Andere bekende nederhop-artiesten zijn bijvoorbeeld Ali B, Boef, Broederliefde, Lange Frans, Lil' Kleine en Ronnie Flex.

Graffiti

Graffiti is een kunstvorm waarbij je met een spuitbus met verf iets tekent in een openbare ruimte, bijvoorbeeld op een muur of in een tunnel. Als je alleen je handtekening spuit, is dat een tag. Maar sommige graffiti zijn echte kunstwerken.