Jazz

Werkstukken en spreekbeurten

Houd jij van jazzmuziek? Het is een mengelmoes van Afrikaanse en westerse muziek. Wat heeft de slavernij te maken met het ontstaan van jazz?

Improvisatie

Typisch voor jazz is dat de muzikanten veel improviseren. Dat betekent ze niet alleen spelen wat er in de bladmuziek staat. Ze mogen ook zelf verzinnen wat ze spelen. Ze maken wel eerst afspraken, anders klinkt het natuurlijk niet. Zo spreken ze een toonsoort af en bepalen wie er aan de beurt is. De muzikanten herhalen een herkenbare melodie.

Instrumenten

Er worden verschillende muziekinstrumenten gebruikt om jazzmuziek te maken. Blaasinstrumenten zoals de trompet, klarinet en saxofoon worden gebruikt. Ook op de piano kun je goed jazz spelen. En elke jazzband heeft een ritmesectie. Die bestaat meestal uit drums, bas en gitaar of banjo.

Ontstaan

Jazzmuziek ontstond in het begin van de twintigste eeuw in het zuiden van de Verenigde Staten. Daar waren eerder veel Afrikaanse slaven naartoe gebracht om te werken op de plantages. Daarom woonden er veel Afrikaanse Amerikanen in dat deel van Amerika. Afro-Amerikanen die naar de stad verhuisden, namen hun eigen muziek mee. In de Amerikaanse stad New Orleans vermengde die muziek zich met westerse muziekstijlen. Zo ontstond jazz. Toen ook blanken jazz gingen spelen, werd jazzmuziek al snel heel populair.