Lichaamsversiering

Werkstukken en spreekbeurten

Je kunt je lichaam op heel veel manieren versieren. Waarom doen mensen eigenlijk aan lichaamsversiering?

Waarom?

Mensen versieren hun lichaam omdat ze dat mooi vinden. Of omdat ze ergens bij willen horen. Of omdat iets bij hun cultuur hoort. Met lichaamsversiering doe je iets aan je uiterlijk. Je doet een glinsterende ketting om je nek of een stoere oorbel in je oor. Maar er zijn nog heel veel andere manieren om je lichaam te versieren. Alhoewel, versiering? Niet iedereen houdt van versieringen zoals piercings en tatoeages.

Allerlei piercings

Heb jij gaatjes in je oren? Jongens hebben ze soms ook. Dan kun je oorbellen dragen. Een oorbel is een piercing. Dat betekent dat er een gaatje door de huid wordt geprikt om een sieraad in te steken. Je kunt een piercing hebben in bijvoorbeeld je navel, wenkbrauw, neus, lip of tong. In sommige culturen vinden mensen het mooi om een piercing zo groot mogelijk te maken. Sommige vrouwen in Afrika hebben een lipplaat. Er wordt een gaatje gemaakt in de onderlip, dat steeds verder wordt opgerekt (stretchen). Soms wel tot 15 centimeter! Er wordt dan een plaat van hout of klei in de lip gezet. Een versiering die niet alleen pijnlijk is, maar die ook door lang niet iedereen mooi wordt gevonden.

Tattoos

Tatoeages (of tattoos) zijn ook een vorm van lichaamsversiering. Met een naaldje met inkt wordt een tekening gemaakt in de huid. Deze kan er niet zomaar weer af. Alleen met een speciale lasertechniek kan die worden verwijderd, maar dan krijg je wel een litteken. Zeemannen versierden hun huid vaak met tatoeages van schepen of ankers. Leden van straatbendes laten vaak tatoeages zetten om te laten zien dat ze bij elkaar horen. Ook gevangenen hebben vaak tatoeages. Maar tatoeages zijn niet alleen voor ruige types. Veel mensen hebben ze, omdat ze ze gewoon mooi vinden.