Mode

Werkstukken en spreekbeurten

Ben jij gek op mode? Misschien ben je zelf wel een trendsetter!

Trendsetter

Mode heeft te maken met kleding. Maar niet alle kleding is mode. Mode is een stijl van kleding die we op een bepaald moment mooi vinden. Kleren die in de mode zijn, noemen we hippe kleren. Kleren kunnen in of uit zijn. Mode kan ook te maken hebben met sieraden, zonnebrillen of kapsels. Een trendsetter is iemand die de stijl bepaalt.

Geschiedenis

In de middeleeuwen droeg de adel prachtige kleding. Deze kleding werd gemaakt door een kleermaker en was niet gemaakt om in te werken. De kleding zat bijvoorbeeld veel te strak om goed in te kunnen bewegen. Het gewone volk droeg heel eenvoudige kleding. Ze droegen deze kleding net zolang tot alles versleten was. Of ze kochten tweedehands kleding. Aan iemands kleding kon je zijn positie in de maatschappij zien. Zo was meteen te zien of iemand arm of rijk was.

Hoe werkt mode?

Wie bepaalt nou wat mode is? Mode wordt gemaakt, maar het ontstaat ook vanzelf. Mensen in de modewereld proberen ervoor te zorgen dat bepaalde kleding in de mode komt. Zij ontwerpen de kleding die volgend jaar in de winkel komt en dus mode wordt. Maar het kan ook op een andere manier gaan. Bijvoorbeeld als veel mensen op een bepaalde popster willen lijken. Ze nemen dan de kledingstijl van deze ster over. Een ander voorbeeld van mode die vanzelf is ontstaan, is de afgezakte broek. Deze kledingstijl komt uit de hiphopwereld. De hiphoppers hebben het weer overgenomen uit de Amerikaanse gevangenissen. Gevangenen kregen kleding die voor hen vaak niet de juiste maat had, maar meestal enkele maten te groot. Daardoor zakte de broek van het gevangenisuniform gemakkelijk af. Dit kwam ook doordat een broekriem in de gevangenis niet toegestaan was.