Mondriaan

Werkstukken en spreekbeurten

Mondriaan was een Nederlandse schilder. Hij is beroemd geworden met zijn schilderijen in rood, geel, blauw en wit, met zwarte lijnen. Aan welke kleur had hij een hekel?

Realistisch

Piet Mondriaan werd in 1872 in Amersfoort geboren. Zijn vader was tekenleraar en van hem leerde Mondriaan dan ook de eerste beginselen van het tekenen en schilderen. In het begin schilderde Mondriaan nog landschappen en voorwerpen uit de natuur. Hij schilderde zoals het er in het echt uitzag: realistisch.

Abstract

Langzaamaan veranderde de manier van schilderen van Mondriaan. Hij ging steeds meer rechte lijnen gebruiken. Ook gebruikte hij niet meer alle kleuren. Alleen nog rood, geel, blauw, zwart, grijs en wit. Hij had een hekel aan de kleur groen. Deze kleur is nooit in een van zijn werken teruggevonden. Mondriaan wilde niet meer voorwerpen tekenen zoals ze in het echt waren. Hij gebruikte alleen nog maar rechte lijnen en vlakken en lette alleen nog op vorm en kleur. Niets leek meer op de werkelijkheid. Deze manier van schilderen noem je abstract. Er waren meer kunstenaars die op deze manier schilderden. Picasso is een heel beroemde. Veel kunstenaars woonden in Parijs en Mondriaan ging daar in 1911 ook wonen.

De Stijl

Vanwege de Eerste Wereldoorlog moest Mondriaan een paar jaar weer in Nederland wonen. Daar richtte hij samen met Theo van Doesburg De Stijl op. Dat was een groep van kunstenaars die allemaal op dezelfde manier kunst wilden maken. Niet realistisch, maar abstract. Toen de oorlog voorbij was, vertrok Mondriaan toch weer naar Parijs. Daar bleef hij wonen tot 1938, net voor de Tweede Wereldoorlog. In 1938 vertrok hij naar New York waar hij in 1944 overleed.