Mozart

Werkstukken en spreekbeurten

Mozart was al op jonge leeftijd goed in het bespelen van meerdere muziekinstrumenten en in het schrijven van muziek. Hoeveel muziekstukken denk je dat hij geschreven heeft?

Wonderkind

Wolfgang Amadeus Mozart werd in 1756 geboren in Salzburg. Dat ligt in Oostenrijk. Al heel jong bleek hij talent voor muziek te hebben. Hij kon muziek die hij gehoord had goed onthouden en naspelen. Daarom wordt hij een wonderkind genoemd. Zijn vader Leopold, die zelf violist en muziekschrijver was, leerde hem klavecimbel (een soort piano) en viool spelen. Toen Wolfgang vijf jaar was, schreef hij met hulp van zijn vader al zijn eerste muziekstuk. Dat heet componeren. Wolfgang maakte zijn eerste concertreis toen hij zes jaar was.

Wenen

Mozart ging in 1781 naar Wenen, dé stad van de klassieke muziek en de opera. Hij werd heel populair als musicus en componist. Zijn eerste opera was een groot succes. Hij trouwde met Constanze Weber, gaf veel concerten en muzieklessen en kreeg een zoon. Alles leek heel goed te gaan. Maar toen stierf zijn eerste zoon. Hijzelf en zijn vrouw werden een aantal keren achter elkaar ziek en later stierven nog drie kinderen. Dit zorgde ervoor dat het steeds slechter ging met Mozart.

Arm

De laatste tien jaren van zijn leven was Mozart arm. Hij verdiende wel goed, maar gaf ook veel geld uit. Bijvoorbeeld aan dure kleding, omdat hij voor belangrijke gasten optrad. In 1788 stopte hij met voorstellingen geven. Hij ging alleen nog maar componeren. Mozart overleed in 1791 en werd begraven in een armemensengraf. Hij werd maar 35 jaar, maar componeerde in die tijd wel meer dan 600 muziekstukken! Zijn Requiem (dodenmis) hoort bij de mooiste zangmuziek (vocale muziek) ter wereld. Een wereldberoemde serenade van Mozart is Eine kleine Nachtmusik.

Klassieke muziek

Mozarts werk hoort bij de muziek van de klassieke periode, het classicisme. Mozart, Haydn en Beethoven waren supersterren in Wenen. Mozart wordt beschouwd als een van de beste klassieke componisten aller tijden.