Mozart

Werkstukken en spreekbeurten

Mozart was al op jonge leeftijd goed in het bespelen van meerdere muziekinstrumenten en in het schrijven van muziek. Hoeveel muziekstukken denk je dat hij geschreven heeft?

Wonderkind

Wolfgang Amadeus Mozart werd in 1756 geboren in Salzburg. Dat ligt in Oostenrijk. Al heel jong bleek hij talent voor muziek te hebben. Hij kon muziek die hij gehoord had goed onthouden en naspelen. Zijn vader Leopold, die zelf violist en muziekschrijver was, besloot om Wolfgang les te geven in het bespelen van klavecimbel (een soort piano) en viool. Toen Wolfgang vijf jaar was, schreef hij met hulp van zijn vader al zijn eerste muziekstuk. Dat heet componeren. Wolfgang maakte zijn eerste concertreis toen hij zes jaar was. Omdat hij zo jong al zo goed was in muziek maken, wordt hij een wonderkind genoemd.

Wenen

Mozart ging in 1781 naar Wenen. Dat was en is nog steeds dé stad van de klassieke muziek en de opera. Hij werd heel populair als musicus en componist. Zijn eerste opera Die Entführung aus dem Serail was een groot succes. Hij trouwde met Constanze Weber, gaf veel concerten en muzieklessen en kreeg een zoon. Alles leek heel goed te gaan, maar toen zijn eerste zoon stierf, hijzelf en zijn vrouw een aantal keren achter elkaar ziek werden, en ze later nog drie kinderen verloren, ging het bergafwaarts met Mozart.

Arm

De laatste tien jaren van zijn leven was Mozart arm. Hij verdiende wel goed, maar gaf ook veel geld uit. Bijvoorbeeld aan dure kleding, omdat hij voor belangrijke gasten optrad. In 1788 stopte hij met voorstellingen geven. Hij ging alleen nog maar componeren. Mozart overleed in 1791 en werd begraven in een armemensengraf. Hij werd maar 35 jaar, maar componeerde in die tijd wel meer dan 600 muziekstukken! Zijn Requiem (dodenmis) wordt samen met Bachs Matthäus Passion gezien als de mooiste vocale muziek (muziek die bedoeld is om te zingen). Een wereldberoemde serenade van Mozart is Eine kleine Nachtmusik.

Klassieke muziek

Mozarts werk hoort bij de muziek van de klassieke periode, het classicisme. Mozart, Haydn en Beethoven waren supersterren in Wenen. Mozart wordt beschouwd als een van de beste klassieke componisten aller tijden.