Museum

Werkstukken en spreekbeurten

Ken jij het Rijksmuseum in Amsterdam? Of het Mauritshuis in Den Haag? Dat zijn bekende museums in Nederland. Het meervoud is musea, maar je mag ook museums zeggen.

Treinen, mummies en beelden

In ieder museum vind je wel iets anders. In het ene museum hangen bijna alleen maar schilderijen, in een ander museum staan allemaal verschillende treinen en in weer een ander museum kan je tal van verschillende beelden bekijken. Voor ieder wat wils, dus. Welke objecten vind jij mooi of interessant om te bekijken?

Nemo

Veel jongeren vinden Nemo het leukste museum van Nederland. Nemo is een museum over wetenschap en techniek. Je mag in Nemo overal aan komen en van alles proberen. Het motto van het museum is ‘Spelen is leren’. In 1997 werd dit ‘doe-museum’ in Amsterdam geopend. Ieder jaar trekt Nemo meer dan een half miljoen bezoekers. Veel bezoekers zijn jonger dan 13 jaar.

Oudheid

In veel musea kan je heel oude kunstwerken bekijken. Sommige werken zijn wel duizend jaar oud! Iemand die de kunstwerken beoordeelt en zorgt voor de objecten in een museum, noem je een conservator. Iemand die de waarde van een kunstwerk bepaalt, noem je een taxateur. 

Geld

Een museum is voor kinderen vaak gratis, maar volwassenen moeten een toegangskaartje kopen. Als je vaak naar musea gaat, kan je de Museumkaart aanschaffen. Dan krijg je korting op de entreeprijs of mag je zelfs gratis naar binnen.