Musical

Werkstukken en spreekbeurten

Een musical is een combinatie van toneel, zang, dans en muziek. Hoe is de musical ontstaan?

Geschiedenis

De oude Grieken zongen al tijdens toneelstukken. Hun toneelstukken waren dus de verre voorlopers van de moderne musical. De Romeinen namen deze vorm van theater over. Ook maakten zij metalen plaatjes aan hun sandalen. Dit is de eerste vorm van tapdansen. Van de veertiende tot de zestiende eeuw werden er vooral in Italiƫ veel populaire volksverhalen met spel, zang en dans aangevuld. Eind zeventiende eeuw werden er in Frankrijk muzikale stukken gemaakt met muziek en dans. Maar de eerste echte stap naar de musical werd in 1800 in Amerika gezet.

Showboat

Het muziekstuk dat beschouwd wordt als de eerste echte musical is Showboat. Deze musical was veel grootschaliger dan eerdere musicals. Showboat komt uit Amerika en werd in 1927 voor het eerst gespeeld. Liedjes, muziek en dans waren geen aparte onderdelen meer, maar een eenheid.

Musical in Nederland

In Nederland werd de musical pas vanaf 1960 bekend. De eerste Nederlandse musical heette Alle wegen gaan naar Amsterdam. Toch duurde het nog enkele jaren voordat de musical succes kreeg in Nederland. Dit gebeurde met de musical Heerlijk duurt het langst uit 1965. Deze werd geschreven door Annie M.G. Schmidt. Tegenwoordig heb je veel musicals, van kleine tot grote. Enkele bekende zijn Mamma Mia en Miss Saigon. En ook kinderen spelen mee in deze musicals, bijvoorbeeld in Ciske de Rat!