Muziekinstrumenten

Werkstukken en spreekbeurten

Er bestaan ontelbaar veel muziekinstrumenten! Ze zijn onderverdeeld in groepen, weet jij welke?

Overal is muziek

Eigenlijk kun je overal muziek mee maken. Je neemt een stokje en een doosje, en je hebt al een trommel. Span een elastiek over een kistje, en je kunt gaan tokkelen. En, niet te vergeten, ook je eigen stem is een muziekinstrument!

Snaarinstrumenten

Snaarinstrumenten zijn alle instrumenten met snaren. Je kunt ze onderverdelen in strijkinstrumenten en tokkelinstrumenten. Bij de strijkinstrumenten heb je een strijkstok nodig om het instrument te bespelen. Die strijkstok is gemaakt van hout en paardenhaar. Vroeger werden strijkinstrumenten gemaakt van verschillende houtsoorten. En ook nu nog worden de meeste violen en cello's gemaakt van hout. Maar tegenwoordig bestaan er ook violen die helemaal van kunststof zijn gemaakt. Dat soort violen kom je in een klassiek orkest niet tegen, maar ze worden wel gebruikt om popmuziek of jazz op te spelen. Om een tokkelinstrument zoals een gitaar te kunnen bespelen, heb je alleen je vingers nodig en soms een plectrum. Dat is een klein kunststof plaatje waarmee je over de snaren tokkelt.

Blaasinstrumenten

Blaasinstrumenten zijn alle instrumenten waar je op moet blazen om er geluid uit te krijgen. Je kunt ze onderverdelen in houten blaasinstrumenten (houtblazers) en koperen blaasinstrumenten (koperblazers). Gek genoeg hoort de dwarsfluit bij de houtblazers, terwijl hij niet van hout is gemaakt. Dat komt omdat vroeger een fluit wel van hout werd gemaakt. Daarom hoort hij bij de houtblazers, ook al wordt een dwarsfluit tegenwoordig van metaal met een laagje zilver of goud gemaakt. Een ander verschil tussen houtblazers en koperblazers is dat er bij houtblazers kleppen op gaten zitten en dat koperblazers ventielen hebben.

Slaginstrumenten

Slaginstrumenten zijn alle instrumenten die je bespeelt door erop te slaan. Dat slaan doe je met je handen of met stokken. Trommels zijn dus slaginstrumenten. Maar ook bijvoorbeeld de bekkens en de tamboerijn horen erbij. Bij de meeste slaginstrumenten is het zo dat je er maar één toon op kunt spelen. Je kunt er hard of zacht op spelen, maar niet hoog of laag. Uitzonderingen zijn de xylofoon en de marimba. Daar kun je wel verschillende tonen op spelen. Een ander woord voor slaginstrumenten is percussie.

Toetsinstrumenten

Toetsinstrumenten zijn alle instrumenten met toetsen. Je bespeelt ze door de toetsen in te drukken. Piano, keyboard en orgel zijn de allerbekendste.