Piano

Werkstukken en spreekbeurten

Vind jij de piano een instrument voor klassieke muziek? Of komt de piano ook in andere muzieksoorten voor?

Uitvinder van de piano

De piano is uitgevonden door de Italiaan Christofori in 1709. Hij noemde het gravicembalo col piano e forte (klavecimbel met hard en zacht). Je kunt namelijk hard, maar ook zachtjes op een piano spelen. Later heette het instrument fortepiano, en nog later gewoon piano.

Soorten muziek

De piano is een van de populairste muziekinstrumenten. Een paar bekende componisten van klassieke pianomuziek zijn Mozart, Bach en Beethoven. Maar de piano wordt ook in andere muziekstijlen gebruikt, zoals jazz en pop. Piano's kunnen heel goed meer dan één noot tegelijk spelen. Daarom zijn piano's heel geschikt voor het begeleiden van andere instrumenten, zangers en koren.

Werking

De piano heeft witte en zwarte toetsen. Als je op zo'n toets drukt, tikt er een hamertje op de snaar die erbij hoort. De snaar gaat dan trillen en zo ontstaat de klank. Als je de klep van een piano opent, dan kun je dat goed zien. De piano heeft 88 toetsen en in de piano zitten 88 snaren. Een piano heeft ook pedalen. Het rechterpedaal is om de klank te laten doorklinken. Het linkerpedaal zorgt er juist voor dat de klank niet lang naklinkt.