Popmuziek

Werkstukken en spreekbeurten

Popmuziek vinden veel mensen leuk. Het is modern, van deze tijd. Weet jij waar het woord 'pop' een afkorting van is?

Geschiedenis

Popmuziek is begonnen in Afrika. Toen de slaven uit Afrika naar Amerika werden gehaald, namen ze hun muziek mee. Ongeveer vijftig jaar geleden ontstond uit deze muziek de rock-'n-roll en beatmuziek. De bekendste zanger uit die tijd is Elvis Presley. Beat is Engels voor ritme: de maat en slag van een trommel. Ieder lied heeft zijn eigen ritme. Vanuit Amerika veroverde de popmuziek de hele wereld. Het woord 'pop' is dan ook een afkorting van populair. Daarbij hielpen radio, televisie, kranten en tijdschriften.

Instrumenten

Voor popmuziek heb je geen orkest nodig met veel mensen. Popmuzikanten gebruiken vaak een keyboard, waarmee je ook het geluid van andere instrumenten na kunt doen. Een ander belangrijk instrument is de elektrische gitaar. Een popgroep gebruikt vaak een gewone elektrische gitaar en een basgitaar. De basgitaar speelt de lage tonen en heeft maar vier snaren, terwijl een gewone gitaar er zes heeft. Dan zijn er nog de drums. Deze zijn belangrijk, want ze zorgen voor het ritme. Tegenwoordig worden ook vaak drumcomputers gebruikt.

Videoclip

In 1975 is iets uitgevonden dat enorm belangrijk werd voor de popmuziek: de videoclip. Tot die tijd traden popgroepen altijd op in muziekprogramma's op tv. Het plaatje werd dan gedraaid en de zangers deden net alsof ze zongen. Playbacken heet dat. Maar in 1975 had de popgroep Queen een probleem. Zij hadden een liedje met zó veel stemmen dat ze het niet konden playbacken. Ze maakten toen een filmpje bij het liedje en stuurden dat naar alle muziekprogramma's. Het was de eerste videoclip!