Rembrandt

Werkstukken en spreekbeurten

Rembrandt was een Nederlandse kunstschilder. Weet jij hoe zijn bekendste schilderij heet? En weet je dan misschien ook waar je het kunt bewonderen?

Jeugd

Rembrandt van Rijn werd op 15 juli 1606 geboren in Leiden. Hij ging eerst naar de deftige Latijnse school. Toen hij veertien jaar was, werd hij door zijn vader naar de Universiteit van Leiden gestuurd. Dit wilde Rembrandt helemaal niet, hij wilde liever kunstschilder worden! In 1621 ging hij voor drie jaar in de leer bij Jacob van Swanenburgh, een Leidse schilder. Ook leerde hij veel van de beroemde schilder Pieter Lastman. In 1625 begon Rembrandt zijn eigen atelier samen met zijn vriend, de schilder Jan Lievens.

Amsterdam

In 1631 was Rembrandt al zo bekend dat hij veel opdrachten kreeg uit Amsterdam. Daarom verhuisde hij naar die stad. Hij schilderde veel portretten van rijke mensen. Ook van zichzelf maakte hij veel schilderijen. Rembrandt kon als geen ander de gezichtsuitdrukkingen van deze portretten echt laten lijken. Later maakte Rembrandt veel schilderijen over de geschiedenis en verhalen uit de Bijbel. Om dit zo goed mogelijk te doen, verzamelde hij allerlei voorwerpen uit andere landen. Ook schilderde Rembrandt vaak het rivierlandschap rond de Amstel.

De Nachtwacht

Het schilderij De Nachtwacht is Rembrandts bekendste schilderij. Mensen vanuit de hele wereld komen naar het Rijksmuseum in Amsterdam om het te bewonderen. Het is een groepsportret van de leden van de Schuttersvereniging van Amsterdam. Rembrandt schilderde het in 1641. Pas vanaf de achttiende eeuw wordt dit schilderij De Nachtwacht genoemd. Het is namelijk door verkleuring steeds donkerder geworden!