Sinterklaas

Werkstukken en spreekbeurten

Op 5 december vieren we de verjaardag van Sinterklaas. Maar wist je dat de Sint eigenlijk Nicolaas van Myra heet?

Heilig

De naam Sinterklaas komt van Sint Nicolaas. ‘Sint’ betekent ‘heilig’. De heilige Nicolaas woonde in het dorpje Myra, in Turkije. Hij was een goede man die graag anderen hielp. De verhalen van vroeger vertellen dat hij goud gaf aan drie dochters van een arme vader. Daardoor konden de vrouwen trouwen. Ook zou Nicolaas drie overleden kinderen weer tot leven hebben gewekt. Hij werd daarom de heilige van de verrassings-cadeaus genoemd.

Het feest

In Nederland vieren we Sinterklaas met snoepgoed, zoals speculaas, chocoladeletters, pepernoten en marsepein. We zingen liedjes die soms al heel oud zijn. Kinderen krijgen cadeautjes in de schoen en volwassenen geven elkaar cadeautjes met een gedicht erbij. De helpers van Sinterklaas zijn de Zwarte Pieten. Ze dragen vaak een zak bij zich waarin cadeaus en snoepgoed zitten. Het verhaal gaat dat ze vroeger door schoorstenen kropen om cadeaus tot in de huiskamers te brengen.

Om kinderen bang te maken, zeiden sommige mensen vroeger dat stoute kinderen in de zak werden gestopt. Ze zouden na 5 december voor straf mee moeten naar Spanje. Dat is natuurlijk niet waar, maar het werkte wel. Kinderen waren in november opeens ontzettend zoet.