Sinterklaas

Werkstukken en spreekbeurten

Op 5 december vieren we de verjaardag van Sinterklaas. Hoe komt hij aan zijn naam?

Heilig

De naam Sinterklaas komt van Sint-Nicolaas. ‘Sint’ betekent ‘heilig’. Heel lang geleden, rond het jaar 280, woonde Nicolaas in het Turkse dorpje Myra. De verhalen van vroeger vertellen dat hij drie dochters van een arme vader verraste met goud, waardoor ze konden trouwen. Ook zou Nicolaas drie overleden kinderen weer tot leven hebben gewekt. Hij werd daarom heilig verklaard en de beschermheilige van kinderen genoemd. Vele eeuwen later ontstond de sinterklaastraditie zoals wij die nu kennen. Daarin is Sinterklaas een kindervriend die uit Spanje komt.

Het feest

In Nederland vieren we Sinterklaas met snoepgoed, zoals speculaas, chocoladeletters, pepernoten en marsepein. We zingen liedjes die vaak al heel oud zijn. Kinderen krijgen cadeautjes in de schoen en volwassenen geven elkaar cadeautjes met een gedicht erbij. De helpers van Sinterklaas zijn de Pieten. Ze dragen vaak een zak bij zich, waarin cadeaus en snoepgoed zitten. Het verhaal gaat dat ze vroeger door schoorstenen kropen om cadeaus tot in de huiskamers te brengen.

Lieve kinderen

Om kinderen bang te maken, zeiden sommige mensen vroeger dat stoute kinderen in de zak werden gestopt. Ze zouden na 5 december voor straf mee moeten naar Spanje. Dat is natuurlijk niet waar, maar het werkte wel. Kinderen waren in november opeens ontzettend lief!

2020

In 2020 krijgt Nederland en de rest van de wereld te maken met het coronavirus. Daardoor verloopt ook het sinterklaasfeest anders dan normaal. Om het virus te stoppen, mogen er niet te veel mensen bij elkaar komen. De landelijke intocht van Sinterkaas wordt daarom zonder publiek gevierd. Gelukkig kunnen alle pakjes gewoon bezorgd worden.