Slaginstrumenten

Werkstukken en spreekbeurten

Slagwerk is een verzamelnaam voor een hele reeks slaginstrumenten waarop je moet slaan om geluid te krijgen. Het drumstel is misschien wel het bekendste instrument.

Instrumenten

Een drumstel bestaat uit verschillende soorten drums en bekkens. Dan heb je nog pauken, de xylofoon en marimba, de triangel, het houtblok en buisklokken, de conga en bongo en zelfs nog wel meer instrumenten. Eigenlijk te veel om op te noemen.

Geluid

Slaginstrumenten maken op twee verschillende manieren geluid. De ene soort noemen we membranofonen. Dit zijn instrumenten met een vel, zoals een drum en een tamboerijn. Dit vel is opgespannen en door erop te slaan ontstaat een geluid. Dan zijn er nog idiofonen. Dit zijn instrumenten die gemaakt zijn van een materiaal dat zelf geluid geeft door te trillen, zoals het hout van de xylofoon of het metaal van de gong.

Stokjes

Meestal bespeel je een slaginstrument met één of meerdere stokjes. Vaak zijn deze van hout. Sommige hebben een smalle kop, andere een dikke ronde kop. Soms hebben ze een rubberen kop. Er zijn zelfs stokken met een kwastje aan het uiteinde. Daarmee kun je hele zachte streken maken op een drum waardoor je een bijzonder geluid krijgt. Hoe zwaar, groot of dik de stok is, heeft allemaal effect op het geluid dat uit het instrument komt.