Slaginstrumenten

Werkstukken en spreekbeurten

Slaginstrumenten zijn instrumenten die je bespeelt door erop te slaan. Het drumstel ken je wel. Maar wist jij dat er twee soorten slaginstrumenten bestaan?

Instrumenten

Een drumstel bestaat uit verschillende soorten drums en bekkens. Dan heb je nog pauken, de xylofoon en marimba, de triangel, het houtblok en buisklokken, de conga en bongo en zelfs nog wel meer instrumenten. Eigenlijk te veel om op te noemen.

Geluid

Slaginstrumenten kunnen op twee verschillende manieren geluid geven. De ene manier hoort bij instrumenten die membranofonen heten. Dit zijn instrumenten met een vel, zoals een drum en een tamboerijn. Dit vel is opgespannen en door erop te slaan ontstaat een geluid. Dan zijn er nog idiofonen. Dit zijn instrumenten van materiaal met een eigen klank, zoals het hout van de xylofoon of het metaal van de gong.

Stokken

Meestal bespeel je een slaginstrument met één of meer stokken. Vaak zijn deze van hout. Sommige hebben een smalle kop, andere een dikke ronde kop. Soms hebben ze een rubberen kop. Er zijn zelfs stokken met een kwastje aan het uiteinde. Daarmee kun je heel zachte streken maken op een drum waardoor je een bijzonder geluid krijgt. Hoe zwaar, groot of dik de stok is, heeft allemaal effect op het geluid dat uit het instrument komt.