Sprookjes

Werkstukken en spreekbeurten

Bij sprookjes denk je aan prinsessen, grappige wezens en een goede afloop. Of zijn sprookjes toch ook wel een beetje spannend?

Fantasie

Sprookjes zijn verzonnen verhalen. Ze zijn niet echt gebeurd. Er komt magie en avontuur in voor, maar ook prinsessen, pratende dieren en fantasiewezens. Sprookjes eindigen goed. De prins trouwt met de prinses of iemand wordt bevrijd. Van veel sprookjes zijn films gemaakt. Denk maar aan Disney-films. Ook zijn er pretparken met een sprookjesthema. In Disneyland kun je met sprookjesfiguren op de foto. In de Efteling worden bekende sprookjes uitgebeeld in het Sprookjesbos.

En ze leefden nog lang en gelukkig

Sprookjes eindigen goed, maar daar gaat wel wat aan vooraf. Een wolf die Roodkapje wil opeten, een heks die Hans en Grietje in de oven wil stoppen, een boze stiefmoeder die Sneeuwwitje vergiftigt met een appel ... Eigenlijk zijn sprookjes best enge verhalen, als je er zo eens over nadenkt!

Grimm en Andersen

De bekendste schrijvers van sprookjes zijn de Duitse gebroeders Grimm. Zij schreven beroemde sprookjes als Assepoester, Doornroosje, Hans en Grietje, Repelsteeltje, Roodkapje en Sneeuwwitje. Ze bedachten de sprookjes niet helemaal zelf. Ze verzamelden en bewerkten verhalen die door anderen werden (door)verteld. Een andere bekende sprookjesschrijver is de Deense Hans Christian Andersen. Sprookjes van hem zijn bijvoorbeeld De kleine zeemeermin, De prinses op de erwt, De rode schoentjes, Het lelijke eendje en Het meisje met de zwavelstokjes.