Trompet

Werkstukken en spreekbeurten

Hoe krijg je geluid uit een trompet? Gewoon hard blazen zou je denken. Maar is dat wel zo?

Geluid

De kenmerkende scherpe, heldere toon van een trompet ontstaat niet zomaar. Daarvoor moet de bespeler zijn lippen spannen en een zoemende toon maken. Het geluid van de trompet ontstaat namelijk niet door de trilling in de trompet zelf (die je zou krijgen als je er gewoon in blaast). Doordat de bespeler op een speciale manier blaast, wordt het geluid als het ware versterkt door het instrument. Om verschillende tonen te maken, heeft de trompet drie ventielen. Dit zijn de knoppen bovenop het instrument waarmee je de toon kunt verlagen. Druk je een ventiel in, dan wordt de buis langer en daardoor de toon lager.

Koperblazers

De trompet behoort tot de koperblazerfamilie. Hierbij horen onder meer ook de tuba, de hoorn en de trombone. Bij al deze instrumenten wordt het geluid op dezelfde manier gemaakt.

Orkest & bands

De trompet is een geliefd instrument in zowel de popmuziek, de jazzmuziek als de klassieke muziek. In een orkest zit een gedeelte met koperblazers met daarin een trompettist. Het fanfare orkest bestaat zelfs bijna helemaal uit koperblazers. In de jazzmuziek kennen we misschien wel de beroemdste trompettisten, zoals Miles Davis en Louis Armstrong.