Van Gogh

Werkstukken en spreekbeurten

Vincent van Gogh was een Nederlandse kunstschilder. Zijn schilderijen zijn wereldberoemd. Welke ken jij van hem?

Jeugd

Vincent van Gogh werd op 30 maart 1853 geboren in Zundert. Zijn vader was predikant. Vincent kon erg goed opschieten met zijn jongere broer Theo. Op zijn zestiende was Vincent klaar met school. Hij ging bij zijn oom in Den Haag in een kunsthandel werken. Na een tijdje wilde Vincent iets anders. Eerst wilde hij predikant worden, net als zijn vader. Maar dit mislukte. Vincent begon toen steeds meer te tekenen en te schilderen. Hij werd kunstschilder!

Impressionisme

In 1880 ging Vincent weer bij zijn ouders wonen. Hij begon stillevens te schilderen. Dit kunnen allerlei voorwerpen zijn die niet bewegen. Vincent schilderde veel bloemen. Hij gebruikte veel donkere en sombere kleuren. Uit die tijd komt ook zijn beroemde schilderij De Aardappeleters. Zijn broer Theo haalde Vincent over om naar Parijs te komen. Hier kwam Vincent in aanraking met het impressionisme. Dit is een stijl in de schilderkunst. Impressionisten willen hun gevoelens uiten en gebruiken daarbij heldere kleuren. Vanaf die tijd gebruikte Vincent geen sombere kleuren meer, maar allerlei kleuren, waarmee hij zijn gevoelens kon uiten.

Gauguin

In Parijs ging het na een paar jaar niet goed met Vincent. Hij dronk veel en was vaak moe. Daarom vertrok hij naar het Franse plaatsje Arles. De beroemde Franse schilder Gauguin kwam bij hem wonen. Vincent wilde Gauguin verrassen met een schilderij. Dit werd het schilderij Zonnebloemen. Dit schilderij is nu wereldberoemd. Vincent en Gauguin hadden vaak ruzie over het schilderen. Vincent sneed zijn linkeroor af toen de spanningen met Paul Gauguin hoog waren opgelopen. Met Vincent ging het steeds slechter en in 1890 pleegde hij zelfmoord.