Viool

Werkstukken en spreekbeurten

De viool is het kleinste instrument van de gestreken snaarinstrumenten. Bij een viool denk je aan klassieke, misschien zelfs saaie muziek. Maar is de viool niet stiekem toch een beetje hip?

Geschiedenis

In de middeleeuwen bestonden er al snaarinstrumenten die op de viool leken, zoals de vedel. De viool zoals wij die nu kennen, is rond 1550 uitgevonden in Italië. Maar het is niet bekend wie de eerste viool heeft gemaakt.

Waarvan wordt een viool gemaakt?

Een viool wordt gemaakt van vurenhout, esdoornhout en ebbenhout. De snaren worden gemaakt van kunststof of van schapendarmen. De haren van de strijkstok worden gemaakt van een paardenstaart. Violen worden met de hand gemaakt. Daardoor zijn ze niet goedkoop. De duurste viool ter wereld is de Stradivarius, gemaakt door de wereldberoemde vioolbouwer Antonio Stradivari.

Als muziek in je oren

De viool kom je tegen in bijvoorbeeld een symfonieorkest of een strijkkwartet (twee violen, een altviool en een cello). In een groot symfonieorkest spelen soms wel 38 violen, terwijl er van de meeste blaasinstrumenten maar twee of drie in spelen. Doordat bijvoorbeeld een trompet veel luider klinkt dan een viool zijn er meer violen nodig. Dit soort orkesten spelen klassieke muziek. Dat klinkt je misschien niet als muziek in de oren. Maar wist je dat de viool ook heel hip kan zijn? De bekende violist André Rieu speelt klassieke muziek op zo’n vrolijke manier dat veel verschillende mensen het leuk vinden. En als je goed luistert, zul je horen dat de viool ook in moderne muziek gebruikt wordt. Zo maken popsterren en dj’s vaak gebruik van elektrische violen.