Aboriginals

Werkstukken en spreekbeurten

Aboriginals zijn de oorspronkelijke bewoners van Australië. Hoe ziet hun leven eruit?

Aborigines

Aboriginals wonen in Australië. Het woord Aborigines stamt van het Latijnse ab origine, dat van oorsprong betekent. Aboriginals zijn dus de oorspronkelijke bewoners. Deze bewoners schijnen al 65.000 jaar geleden vanuit Zuidoost-Azië naar Australië gekomen te zijn. Zij zijn hiermee de eerste menselijke bewoners van het Australische continent. Weinig aboriginals leven nog zoals vroeger. Velen wonen nu in steden, en sommigen leven in dorpen of natuurgebieden ver weg van andere mensen.

Stammen

Er waren vroeger honderden verschillende Aboriginalstammen in Australië. Nu worden er nog zo'n 150 gebruikt. Elke stam bewoont een groter of kleiner gebied. Groter als het droog en onvruchtbaar is, en kleiner als weinig grond genoeg voedsel oplevert. In het droge binnenland trekken sommige stammen door een gebied van honderden vierkante kilometers, terwijl stammen in de kuststreken min of meer vaste woonplekken hebben. Ze spreken verschillende talen en kennen verschillende tradities. De verschillen tussen de talen zijn vaak groot. Sommige Aboriginaltalen verschillen net zoveel als het Nederlands met het Turks. Hoewel ze allemaal Aboriginals heten, is er dus niet één volk van Aboriginals.

Ongelijkheid

In 2016 waren er ongeveer 800.000 Aboriginals in heel Australië. Hun levensomstandigheden zijn sterk verbeterd. Maar nog steeds hebben Aboriginals minder kansen dan andere bevolkingsgroepen. De werkloosheid onder Aboriginals is bijvoorbeeld groter en ook hun gezondheid is over het algemeen slechter. Veel Aboriginals zullen naar verwachting minder oud worden.

Excuses

De Australische overheid heeft tussen 1920 en 1969 kinderen bij hun Aboriginalouders weggehaald om ze op te laten voeden in blanke gezinnen. In die tijd zagen blanken de Aboriginals als verwilderde, domme en agressieve mensen. Deze kinderen worden de Stolen Generation (Gestolen generatie) genoemd. In 2008 heeft de toenmalige premier van Australië zijn excuses aangeboden aan de Aboriginals voor de 'vernederingen en verloederingen' die de Aboriginals hebben ondergaan.

Natuur

Omdat Aboriginals geloven dat hun voorvaderen de aarde hebben gemaakt, doen ze er alles aan om die aarde met respect te behandelen. Aboriginals zijn dan ook vaak tegen machines, fabrieken, steden en andere moderne apparaten en instellingen, omdat dit de aarde volgens hen kapotmaakt.