Amsterdam

Werkstukken en spreekbeurten

Dat Amsterdam veel grachten heeft, weet je vast wel. Maar waar komt de naam grachtengordel vandaan?

Hoofdstad

Amsterdam is de hoofdstad van ons land. De stad ligt in de provincie Noord-Holland, precies waar de rivier de Amstel in het IJ stroomt. Er wonen ongeveer 870.000 mensen, uit veel verschillende culturen. Bekende wijken in Amsterdam zijn de Jordaan, de Pijp, Amsterdam-Zuid en de Bijlmer. 

Handelsstad

Amsterdam was driehonderd jaar geleden de grootste handelsstad ter wereld. Kooplieden brachten spullen als graan, zout en bier naar Amsterdam. Dit deden ze met schepen. De schepen voeren van de haven door de grachten naar hoge pakhuizen. Hier werd alles opgeslagen totdat het verkocht werd. In de zeventiende eeuw ging het goed met de handel. Veel mensen wilden in Amsterdam wonen, want er was veel werk. De stad groeide daardoor snel.

Grachtengordel

De grachten werden in een halve cirkel om de oude binnenstad gegraven, als een soort riem of gordel. Daar komt de naam grachtengordel vandaan. De hoofdgrachten van de grachtengordel zijn de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. De kooplieden lieten mooie hoge herenhuizen aan de grachten bouwen om in te wonen. Zo kon iedereen goed zien hoe rijk ze waren. Nu varen toeristen van over de hele wereld over de grachten om de historische binnenstad van Amsterdam te bekijken. De grachtengordel is in 2010 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst, dat is een lijst met de mooiste plekken in de wereld.

Van alles te beleven

Toeristen komen graag in Amsterdam. Ze varen over de grachten in een rondvaartboot, bezoeken een museum of gaan lekker winkelen in de Kalverstraat of op de Albert Cuypmarkt. De grote musea zijn het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en het Anne Frank Huis. In Amsterdam vind je de oudste dierentuin van Nederland, Artis. De Dam is het bekendste plein. Daar staat het Koninklijk Paleis. Elk jaar wordt de dodenherdenking gehouden bij het Nationaal Monument op de Dam. Vlakbij de Dam staat de Beurs van Berlage. Dit is een rijksmonument.