Australië

Werkstukken en spreekbeurten

Australië is het grootste eiland ter wereld. Het ligt in het werelddeel Oceanië. Denk jij dat de Britse ontdekkingsreiziger James Cook Australië ontdekte? Een Nederlander was er al eerder dan hij...

Klimaat

Australië ligt aan de andere kant van de aardbol. Daardoor zijn de jaargetijden tegengesteld aan hier. De lente begint daar in september en de zomer in december. In de Australische winter, van juni tot augustus, is het in grote delen van Australië nog steeds lekker warm. Want er heerst een tropisch of subtropisch klimaat.

Outback

Heb jij weleens gehoord van de outback? Daarmee worden de binnenlanden van Australië bedoeld, die ver van de bewoonde wereld afliggen. In het grootste deel van de outback heerst een woestijnklimaat. Het is er zeer droog en warm. In de zomer kan het er meer dan 50°C worden! Mensen die in de outback wonen, zijn op zichzelf aangewezen; de dichtstbijzijnde supermarkt ligt honderden kilometers verderop. Kinderen in de outback krijgen onderwijs via de radio of internet. Als er een dokter nodig is, doen de mensen een beroep op de Flying Doctors. De naam zegt het al: zij bereiken patiënten per vliegtuig.

Inwoners

In Australië wonen bijna 25 miljoen mensen. Het grootste deel daarvan woont in de grote steden als Sydney, Melbourne, Brisbane, Adelaide, Perth en de hoofdstad Canberra. De oorspronkelijke bewoners van Australië zijn de Aboriginals. Zij bewonen het land al zo'n 50.000 jaar en zijn van oorsprong jagers en nomaden. In 1606 werd Australië ontdekt door de Nederlander Willem Jansz (ook wel: Janszoon). Vanaf de achttiende eeuw kwamen geleidelijk aan de kolonisten uit Europa. Zij dachten dat het land leeg was en namen het in bezit. De Aboriginals werden eeuwenlang onderdrukt en gediscrimineerd. Tegenwoordig is er gelukkig meer erkenning en waardering voor hun eigen cultuur en kunst.