België

Werkstukken en spreekbeurten

België is een klein land, maar er worden wel drie talen gesproken. Weet jij welke?

Talen

Pal onder Nederland ligt België. België is een klein land met ruim 11 miljoen inwoners. De bekendste steden van België zijn Antwerpen, Brussel, Luik en Gent. Wat het land bijzonder maakt, is dat er drie talen gesproken worden: Frans, Duits en Nederlands. De talen van de buurlanden van België dus.

Gewesten

Vroeger hoorde België bij Nederland. Maar in 1830 werd België gescheiden van Nederland en werd het een onafhankelijk land. België bestaat uit drie zogenoemde gewesten: het Waals Gewest, het Vlaams Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De hoofdstad van België is Brussel. Deze stad is ook de hoofdstad van de Europese Unie. Het hoofdkantoor van de Europese Commissie staat in Brussel. Vaak komen belangrijke presidenten uit allerlei landen hier naartoe om te vergaderen.

Cultuur

Omdat België uit drie gewesten bestaat, is het lastig om over één Belgische cultuur te spreken. België staat wel wereldwijd bekend om zijn Vlaamse frieten. Dat zijn dikke, zelfgemaakte patatten. Misschien heb je ze weleens gegeten als je in België was? Ook lekker en bekend zijn de Belgische wafels. De Belgen staan ook bekend als feestvierders. In het hele land wordt ieder jaar uitbundig carnaval gevierd.

Landschap

België kent een erg gevarieerd landschap. In het oosten en zuiden liggen de Ardennen. Daar zijn veel bossen met heuvels en rotsen. In het westen liggen strand en duinen. In het westen en noorden liggen heidevelden en vlakke landbouwgebieden. Sommige heuvels in het oosten zijn enorm hoog. Soms wel hoger dan zeshonderd meter. Veel Nederlanders komen hier 's winters naartoe om te wintersporten.