Brazilië

Werkstukken en spreekbeurten

Het grootste land van Zuid-Amerika is Brazilië. De hoofdstad is Brasilia. In Brazilië wonen mensen met veel verschillende achtergronden.

Bevolking

In Brazilië wonen bijna 200 miljoen mensen, dat is nog net iets meer dan in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland bij elkaar. De oorspronkelijke, inheemse bevolking zijn de indianen, die wonen voornamelijk nog rond de rivier de Amazone in het regenwoud. In 1530 werd Brazilië gekoloniseerd door Portugal, daarom wonen er nog veel mensen met een Portugese achtergrond en is de spreektaal ook Portugees. Verder wonen er onder meer mensen met een Europese, Japanse en Afrikaanse achtergrond.

Favela's

Aan de rand van de grote steden liggen de favela’s. Dit zijn buitenwijken waar de arme bevolking woont. Zij bouwen hun huizen van steen, maar ook van golfplaten, hout en andere bouwmaterialen die ze kunnen krijgen, zoals verkeersborden. Het is niet altijd veilig op de straten van favela’s, omdat drugsbendes er de dienst uitmaken en met elkaar vechten.

Regenwoud

Het grootste regenwoud ter wereld is het Amazone regenwoud. Meer dan de helft van dit regenwoud ligt in Brazilië. Dit gebied is heel bijzonder door de hoeveelheid verschillende dieren, insecten, planten en bomen die hier leven en groeien. Dagelijks worden er bomen gekapt in het regenwoud door bedrijven die de bomen of de grond nodig hebben. Hierdoor verdwijnen niet alleen veel diersoorten, maar is het ook slecht voor ons. Bomen zetten namelijk CO2 (koolstofdioxide, ook wel broeikasgas genoemd) om in zuurstof en zuiveren zo de lucht. Hoe minder bomen, hoe slechter de lucht.