China

Werkstukken en spreekbeurten

Je weet dat China een groot land is. Maar hoeveel mensen wonen er, denk je?

Geografie en landschap

China is bijna net zo groot als heel Europa. Het grenst aan veertien andere landen. Rusland en Mongolië zijn twee van de buurlanden. De hoofdstad van China is Beijing, ook wel Peking genoemd. Het grootste deel van China is bergachtig. In het zuidwesten grenst China aan de hoogste bergen van de wereld: de Himalaya. In het westen en noorden zijn uitgestrekte woestijnen en berggebieden. Hier kunnen mensen moeilijk leven. In het oosten en zuiden wonen erg veel mensen. Het is hier vochtig en er zijn vruchtbare rivierdalen. De Yangtze is de grootste rivier. Deze verdeelt het land in een noordelijk en een zuidelijk deel.

Landbouw en industrie

Maar een derde deel van het land is geschikt voor landbouw. Toch verbouwen de Chinezen de meeste tarwe en rijst van de wereld. In de warme gebieden in het zuiden verbouwen ze ook veel vruchten. Verder is katoen een belangrijk product. De Chinese economie groeit snel. Er is veel lichte industrie. De Chinezen maken voedselproducten, textiel en huishoudartikelen. Vroeger was de staat de baas over de fabrieken. Nu moeten bedrijven winst maken. Dit gaat zo goed dat de Chinezen minder arm worden.

Chinezen

China heeft bijna 1,4 miljard inwoners. Om je een beeld te geven van hoeveel dat is: een vijfde deel van alle mensen op aarde woont in China! Op basis van inwoneraantal is China dan ook het grootste land ter wereld. China groeide in het verleden veel te snel. Daarom mocht een gezin van de regering vroeger maar één kind hebben. Sinds 2015 geldt in China een tweekindpolitiek omdat het land minder snel groeit. In de stad woont een gezin vaak in een éénkamerflat. De familie is voor de Chinezen erg belangrijk. Grootouders wonen vaak bij hun kinderen en kleinkinderen.

Reuzenpanda

In China leeft een zeldzaam dier: de reuzenpanda. Hij komt alleen in China in het wild voor en er zijn niet veel panda's meer. Je noemt het een bedreigde diersoort. Misschien heb je weleens een panda in de dierentuin gezien? Ze zien er schattig en knuffelbaar uit, maar het zijn beren en die kunnen bijten. Panda's eten bamboe. Dat is taai, dus ze moeten er goed op kauwen. En ze moeten er veel van eten, omdat ze energie nodig hebben om warm te blijven. Want in de Chinese bergen is het koud. Panda's zijn dus het grootste deel van de dag druk met eten!

Coronavirus

In december 2019 is in China, in de stad Wuhan, het coronavirus uitgebroken. Het virus dat in 2020 over heel de wereld reisde. Omdat er zoveel mensen in China wonen, waren er binnen de kortste keren dan ook heel veel mensen ziek. Om ervoor te zorgen dat niet nog meer mensen ziek werden, moest iedereen in zijn eigen huis blijven. Niemand ging meer naar school en ouders werkten thuis. Dit noem je een lockdown. De altijd drukke straten waren nu leeg. Heel gek om te zien.