Denemarken

Werkstukken en spreekbeurten

Denemarken is bekend om LEGO en Hans Christian Andersen. Je weet wel, de sprookjesschrijver. Maar waar ligt Denemarken precies?

Land in Noord-Europa

Denemarken is een land in Noord-Europa. Het hoort bij Scandinavië. Noorwegen en Zweden horen daar ook bij. Die landen liggen boven Denemarken. Via een brug kun je van Denemarken naar Zweden rijden. Denemarken bestaat voor het grootste deel uit het schiereiland Jutland, dat vastzit aan Duitsland. Een ander bekend eiland dat bij Denemarken hoort is Groenland. De hoofdstad van Denemarken is Kopenhagen. Dat is ook de grootste stad van het land. 

Deens

In Denemarken wonen bijna zes miljoen mensen. Hun taal is Deens. Denemarken is wel lid van de Europese Unie, maar ligt niet in de eurozone. Er wordt niet betaald met de euro, maar met de Deense kroon.

Bekende bezienswaardigheden

Toeristen gaan vaak naar Kopenhagen. Daar kun je een standbeeld bekijken van De kleine zeemeermin. Je kent haar vast uit het sprookje van schrijver Hans Christian Andersen. Hij was Deens. In de stad Billund is het pretpark Legoland. Er zijn ook Legoland-parken in bijvoorbeeld Amerika, maar in Denemarken werd het wereldberoemde speelgoed LEGO uitgevonden. In Legoland kun je van LEGO gemaakte mensen, dieren, sprookjesfiguren en gebouwen bekijken.