Frankrijk

Werkstukken en spreekbeurten

Lijken kikkerbilletjes jou lekker? Het is een Franse specialiteit! Waar ze in Frankrijk nog meer van houden en hoe het land eruitziet, ontdek je hier.

Grootste land

Frankrijk is het grootste land van West-Europa. Het ligt aan de Atlantische Oceaan en aan de Middellandse Zee. Frankrijk grenst aan België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Italië, Monaco, Spanje en Andorra. De hoofdstad is Parijs. Het grootste eiland van Frankrijk is Corsica in de Middellandse Zee. Daarnaast horen er allerlei kleinere eilandjes bij de Franse republiek en departementen aan de andere kant van de oceaan, zoals de eilanden Guadeloupe en Martinique.

Landschap

Frankrijk heeft een afwisselend landschap. Normandië en Bretagne in het noordwesten zijn rotsachtig. De Vogezen en de Ardennen in het oosten hebben dichtbeboste heuvels. In het centraal-zuidelijke deel van Frankrijk vind je een hooggelegen gebied, het Centraal Massief (Frans: Massif Central). Ongeveer 250 miljoen jaar geleden had het Centraal Massief hoge bergpieken. Ze zijn door regen en wind afgevlakt. Op de grens met Spanje ligt een hoog berggebied: de Pyreneeën. In het (zuid)oosten zijn ook hoge bergen: de Jura en de Franse Alpen. Elk jaar bezoeken veel toeristen de zonnige stranden langs de Middellandse Zee.

Landbouw en industrie

In het noorden van Frankrijk verbouwen de boeren suikerbieten en tarwe. Daarnaast hebben zij weiden met vee. In het zuiden zijn wijngaarden en lavendelvelden. In Frankrijk worden auto's, elektrische apparaten, parfum en modeartikelen gemaakt. Door de groei van de industrie gebruikt Frankrijk steeds meer energie. Kerncentrales verzorgen het grootste deel van de elektriciteit.

Culinair

De Franse keuken is wereldberoemd. De Fransen beschouwen koken als een kunst. Ze zitten graag aan tafel met een goed glas wijn erbij. Een bekende Franse wijn is de Bordeaux (spreek uit: Bordoo). Speciale Franse gerechten zijn: bouillabaisse (boejabèse; vissoep), escargots (eskargo; slakken) en kikkerbilletjes. Ook de Franse kazen zijn beroemd. Er zijn meer dan 365 soorten. Ze worden niet alleen gemaakt van koeienmelk, maar ook van melk van schapen en geiten.