Friesland

Werkstukken en spreekbeurten

Ken jij de Friese meren? Ze zijn bekend van de zeilsport en de Elfstedentocht. De provincie Friesland ligt in het noorden van het land en de hoofdstad is Leeuwarden. Het is een provincie met heel veel water.

Zeilen en schaatsen

Er zijn veel sloten, plassen, kanalen en meren in Friesland. En de provincie grenst aan de Waddenzee. Omdat er zoveel water in Friesland is, wordt er in de zomer veel gezeild en gesurft en in de winter - als het koud genoeg is - geschaatst. Sneek is bijvoorbeeld een stad die bekend staat om de zeilsport. Iedere zomer vindt daar de Sneekweek plaats. Tijdens deze week worden zeilwedstrijden georganiseerd. Een erg populair evenement! Misschien nog wel bekender is de Friese Elfstedentocht.

Elfstedentocht

De Elfstedentocht is een schaatstocht van 200 kilometer langs elf Friese steden. Helaas kan de schaatstocht niet altijd doorgaan. Het ijs moet namelijk dik genoeg zijn om op te kunnen schaatsen. Over de hele route moet het ijs 15 centimeter dik zijn. Omdat er veel mensen aan de Elfstedentocht meedoen, moet het ijs veilig zijn. Logisch, toch?

Eigen taal

In Friesland spreken ze niet één, maar twee talen, namelijk Nederlands en Fries. Het Fries heeft een officiële status in Friesland. Dat betekent bijvoorbeeld dat mensen het recht hebben om die taal te gebruiken in de rechtbank. De meeste plaatsen in de provincie hebben zowel een Nederlandse als een Friese naam. Grappig hè? Zo wordt de bekende Elfstedentocht in het Fries de Alvestêdetocht genoemd.