Griekenland

Werkstukken en spreekbeurten

Je kent vast wel een paar Griekse eilanden, zoals Kreta, Kos en Zakynthos. Maar weet je dat er nog veel meer eilanden bij Griekenland horen? Wel zo'n 6000!

Omringd door zee

Griekenland is vier keer zo groot als Nederland. In het noorden grenst Griekenland aan Albanië, Macedonië en Bulgarije en in het oosten aan Turkije. Het westen grenst aan de Ionische Zee en het zuiden aan de Middellandse Zee. In het oosten scheiden de Egeïsche Zee en de Zee van Marmara Griekenland en Turkije van elkaar. Griekenland is dus omringd door zeeën. Waar je ook bent in Griekenland, je bent nooit meer dan 96 kilometer bij zee vandaan. De hoofdstad van Griekenland is Athene.

Landschap

Griekenland bestaat voor 80 procent uit heuvels en bergen. De Olympus, in het noorden, is de hoogste berg. Alleen in het midden is Griekenland vrij vlak. De lange kust van Griekenland heeft veel inhammen. De kust bestaat meestal uit rotsen, maar er zijn ook stranden. Er zijn niet veel bossen meer in Griekenland. Veel bossen zijn gekapt voor bouwmateriaal en brandstof en om weidegrond te krijgen. In de hoge berggebieden zijn nog wel oerbossen te vinden.

Landbouw, industrie en toerisme

De Grieken verdienen het meeste geld met landbouw. De boeren hebben kleine bedrijfjes. Griekenland verkoopt wijn, olijven, schapenkaas, granen, tabak en katoen aan andere landen. Het vee bestaat vooral uit schapen en geiten, die niet veel eten nodig hebben. De Griekse industrie is niet erg ontwikkeld. De bedrijven zijn klein. De belangrijkste takken van industrie zijn: textiel, tabak en chemische industrie. Griekenland is een populaire vakantiebestemming. Het toerisme is dan ook een belangrijke bron van inkomsten en levert veel geld op.

Griekse eilanden

De meeste Griekse eilanden zijn heel klein en onbewoond. Op 227 eilanden wonen wel mensen. Op veel Griekse eilanden is weinig werk. De gezinnen krijgen vaak geld van familieleden die in het buitenland zijn gaan werken. Op de eilanden wordt vaak wel veel geld verdiend met het toerisme, maar dat is vooral in de zomer. Met dat geld kunnen bijvoorbeeld goede wegen worden aangelegd en scholen worden gebouwd. De natuur op de eilanden is heel verschillend. Sommige eilanden zijn begroeid, andere zijn kaal en rotsachtig. Bekende eilanden zijn Kreta, Korfoe en Rhodos. Op deze eilanden (en ook in Athene) vind je nog veel overblijfselen uit de tijd van de Oude Grieken.