IJsland

Werkstukken en spreekbeurten

Houd jij van koud weer en vulkanen? Dan is IJsland misschien wel jouw favoriete land. In de winter kan het daar wel -25 graden Celsius worden. Vergeet dus niet je winterjas!

Eiland met weinig inwoners

IJsland is een groot eiland in de Atlantische Oceaan. Het ligt ten westen van Noorwegen en ten noordwesten van het Verenigd Koninkrijk. IJsland is meer dan twee keer zo groot als Nederland. Toch wonen er maar 365.000 mensen. Dat is veel minder dan in ons land, waar we met 17,5 miljoen mensen leven. De meeste IJslanders wonen in de hoofdstad Reykjavík.

Koud

De winters in IJsland zijn erg koud. Het kan wel -25 graden Celsius worden. Ook in de zomer blijft het koud. Dan wordt het vaak niet warmer dan 13 graden Celsius. Brrr. Niets voor koukleumen dus!

Geisers en vulkanen

IJsland heeft ook plekken waar het heel warm is. Het land is beroemd om zijn geisers. Dat zijn warme gaten in de aarde, waaruit water komt dat soms heel hoog de lucht in spuit. Dit komt doordat de aardkorst in IJsland heel dun is en het binnenste van de aarde heel heet. Het water is daar dus dichtbij. Als het begint te koken, spuit de stoom omhoog. Op andere plekken wordt het water niet heet, maar juist lekker warm. Je kunt daar heerlijk in zwemmen! Ook zijn er er op het eiland veel vulkanen. IJsland ligt namelijk precies op twee landplaten die uit elkaar schuiven, waardoor hete magma gemakkelijk uit de aarde omhoog kan komen.