India

Werkstukken en spreekbeurten

Wat is Bollywood? En waardoor is de rivier de Ganges zo vies? Kom van alles te weten over het grote land India.

Geografie

India ligt in Zuid-Azië. Na China heeft India de meeste inwoners ter wereld: ruim 1,2 miljard! Het land is bijna tachtig keer zo groot als Nederland. In het zuiden en westen grenst India aan de Indische Oceaan. De hoofdstad van India is New Delhi, maar de grootste stad van het land is Bombay, ook wel Mumbai genoemd. 

Hitte en sneeuw

Omdat India zo'n groot land is, kent het verschillende weertypes. Zo kan het in de woestijn wel 50 graden zijn, terwijl het in de bergen sneeuwt met een temperatuur van -50 graden. Het grootste gedeelte van India kent een moessonklimaat: een tropisch klimaat met veel natte periodes. Tot begin juni is het noorden van India droog, maar in juni, juli en augustus valt er net zoveel regen als tijdens een volledig jaar in West-Europese landen.

Ganges

De Ganges is een grote rivier die door India stroomt. De meeste mensen in India zijn hindoe. Elk jaar baden miljoenen hindoes in de rivier om hun 'ziel te reinigen'. Daarnaast wassen mensen zichzelf en hun kleren in de rivier en komt er veel afval in terecht. Ook worden er doden langs de rivier gecremeerd en wordt hun as er dikwijls in uitgestrooid. Je kunt je dus wel voorstellen dat de Ganges een van de smerigste rivieren ter wereld is!

Himalaya

De Himalaya is de grootste bergketen van de wereld. Een deel ervan ligt in India. In dit gebergte ligt de Mount Everest: de hoogste berg ter wereld. De Himalaya zorgt voor veel water in grote rivieren in Azië, die honderden miljoenen mensen van drinkwater voorzien. De Himalaya speelt ook een belangrijke rol in de Indiase mythologie.

Armoede

Veel mensen in India zijn arm. Ze hebben weinig te eten en te drinken, en wonen in krottenwijken in huizen gemaakt van karton en hout. Mensen doen hun behoeftes vaak op straat, omdat er geen toiletten zijn. Hierdoor lopen er veel ratten rond in de krottenwijken. De regering zegt dat er te veel mensen in India wonen en dat er daarom zo veel armoede is.

Bollywood

Een kleiner deel van de bevolking verdient juist veel geld. Bijvoorbeeld in Bollywood, de grootste filmindustrie ter wereld. Bollywood ligt in Bombay. Je kunt dan vast wel raden hoe ze aan de naam Bollywood komen: de 'H' van het bekende Hollywood in Amerika is veranderd in de 'B' van Bombay. Jaarlijks produceren ze daar honderden films, razend populair in India! Het zijn heel andere films dan die wij kennen uit de bioscoop. Er komt vooral veel muziek en dans in voor.