Indonesië

Werkstukken en spreekbeurten

Indonesië is een tropisch land in Azië dat bestaat uit meer dan zeventienduizend eilanden. Wist je dat Nederland er vroeger de baas was?

Eilanden

Indonesië bestaat uit zo'n zeventienduizend eilanden! De grootste eilanden zijn Kalimantan (het Indonesische deel van Borneo), Sumatra, Papua (het Indonesische deel van Nieuw-Guinea), Sulawesi (ook wel Celebes genoemd) en Java. Het grootste deel van de bevolking woont op Java, waar ook de hoofdstad van Indonesië ligt. Dat is Jakarta.

Bevolking

Indonesië is een van de dichtstbevolkte landen van de wereld. Bijvoorbeeld op Java wonen meer dan 145 miljoen mensen, terwijl het maar 3 keer groter is dan Nederland, waar ongeveer 17 miljoen mensen wonen. En op het bekende eiland Bali, dat 8 keer kleiner is dan Nederland, wonen ruim 3 miljoen mensen. Dit komt doordat er op Java veel industrie is en op Bali veel toerisme en rijstvelden, wat zorgt voor banen. De overheid probeert de bevolking meer over het land te spreiden.

Vulkanen

Indonesië maakt deel uit van de Ring of fire (Ring van vuur). Dit is een ringvormig gebied rondom de Grote Oceaan, dat bestaat uit een keten van vulkanen. In Indonesië zijn zelfs de meeste vulkanen ter wereld. Honderden ervan zijn actief. Dat betekent dat ze tot uitbarsting kunnen komen.

Diversiteit

In Indonesië wonen 362 verschillende volken en er worden 250 talen en dialecten gesproken. Het grootste deel van de bevolking is moslim, zo'n 86 procent. Ongeveer 10 procent is christen en 4 procent heeft het boeddhistische of hindoeïstische geloof.

Nederlandse kolonie

De Nederlandse Verenigde Oost-Indische Compagnie veroverde in de zeventiende eeuw Indonesië en werd er de baas. Het land heette toen Nederlands-Indië en was een kolonie van Nederland. Veel producten die in Indonesië werden verbouwd, werden naar Europa gehaald, zoals koffiebonen, suikerriet, kruiden en tabak. De Indonesiërs moesten hard werken voor de Nederlanders. Als ze dit niet deden, werden ze gestraft.

Oorlog

In de Tweede Wereldoorlog veroverde Japan Nederlands-Indië. De Japanners verloren de oorlog en Nederland wilde Indonesië weer terug. Maar Indonesië wilde dat niet. Van 1945 tot 1949 was er oorlog tussen Nederland en Indonesië. Er kwamen 150.000 Indonesiërs om het leven. In 1949 werd Indonesië onafhankelijk.