Israël

Werkstukken en spreekbeurten

Israël bestaat voor een groot deel uit woestijn. Maar je vindt er ook een stad die belangrijk is voor joden, christenen en moslims. Welke stad is dat?

Negev

Israël is een klein land in het Midden-Oosten. Het grenst aan Libanon, Syrië, Jordanië, Egypte en de Palestijnse gebieden en het ligt aan de Middellandse Zee. Het land heeft een Middellandse Zeeklimaat, dus de zomers zijn heet en droog en de winters zacht en nat. Israël bestaat voor meer dan de helft uit woestijn. De grootste woestijn ligt in het zuiden van het land en heet Negev. 

Jeruzalem

De hoofdstad van Israël is Jeruzalem. Al zijn sommige andere landen het daar niet mee eens. Zij vinden dat Tel Aviv de hoofdstad is. Jeruzalem is een belangrijke stad voor de joden, maar ook voor christenen en moslims. Voor de joden is de Klaagmuur in Jeruzalem een heilige plek. Mensen stoppen hier briefjes met gebeden tussen de stenen van de muur.

Joden

De meeste mensen wonen aan de kust of in de valleien in het binnenland. Het grootste deel van de bijna negen miljoen inwoners van Israël is joods. Het is het enige land in het Midden-Oosten met meer joden dan moslims. De officiële taal is het Hebreeuws.

Palestina

Voordat de staat Israël gesticht werd, heette het gebied Palestina. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vestigden zich er tienduizenden Joden, die op de vlucht waren voor de nazi's. Het gebied was toen nog van de Britten en werd bewoond door de Palestijnen. Het stuk land werd na de oorlog toegewezen aan de Joden en er verhuisden in korte tijd veel mensen naar het gebied. Het gebied werd de staat Israël. Dat leverde problemen op met de Palestijnen die daar al lang woonden. Er was regelmatig oorlog, waarbij Israël soms grond veroverde, waarop dorpen voor Joden werden gebouwd. De Palestijnen kwamen hiertegen in opstand. Sinds de jaren 40 zijn verschillende bevolkingsgroepen in het gebied vaak met elkaar in conflict.