Italië

Werkstukken en spreekbeurten

Veel mensen vinden dat de allermooiste auto uit Italië komt. Welke is dat, denk je?

Italië en eilanden

Italië is een land in Zuid-Europa. Het is een schiereiland, want het zit maar met een klein stukje aan het vasteland vast. Het grenst in het noorden aan Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië en het ligt aan de Middellandse Zee. De vorm van Italië lijkt op een laars met een hoge hak. Het Italiaanse eiland Sicilië is net een bal waar de laars tegenaan schopt. Bekijk het land maar eens op de kaart in de atlas. Dan zie je ook dat er nog meer Italiaanse eilanden zijn. De bekendste zijn Sardinië en Elba.

Landschap

In het zuiden van Italië zijn de winters zacht en de zomers heet en droog. In het noorden kan het 's winters best koud zijn. In het voor- en najaar valt er veel regen. In de zomer is het ook in het noorden lekker warm. In Italië vind je verschillende landschappen. In het noordelijkste deel liggen bergen: de Alpen en de Dolomieten. Tegen de bergen aan ligt een groot merengebied. Ten zuiden daarvan vind je vruchtbare boomgaarden en maisvelden. Het is een golvend landschap. Dwars door Italië loopt nog een berggebied: de Apennijnen. In het zuiden groeien olijven en citrusvruchten.

Industrie

Tegenwoordig werken er meer Italianen in de industrie dan in de landbouw. Italië produceert veel staal. Staal is nodig voor de auto-industrie. Ferrari, Lamborghini, Lancia, Fiat en Alfa Romeo zijn beroemde Italiaanse automerken. Daarnaast maken Italianen veel huishoudelijke apparaten. Beroemde Italiaanse modehuizen, zoals Georgio Armani, Valentino en Versace, maken exclusieve kleding. Dat is kleding waarvan er niet zo veel gemaakt wordt en die ook duur is. In Italië maken ze ook dure designmeubelen. Marmer uit Carrara is een belangrijk exportproduct; veel mensen en bedrijven in andere landen willen het graag kopen.

Rome

De hoofdstad van Italië is Rome. Het is ook het centrum van de rooms-katholieke kerk. De paus woont er in het Vaticaan. Vaticaanstad is een zelfstandig staatje. Er wonen naar schatting zo'n duizend mensen. Er is een belangrijke kerk: de Sint Pieter. Ook vind je er de Sixtijnse Kapel, met beroemde schilderingen van Michelangelo. Rome is meer dan 2700 jaar oud. Het was het centrum van het Romeinse Rijk. Er zijn veel overblijfselen uit die tijd te vinden. Een groot deel van de muren van het Colosseum, de Romeinse sportarena, staat nog overeind. Op het Forum Romanum, de markt, vind je ruïnes van oude gebouwen. Natuurlijk zijn er in Rome ook veel moderne flats en winkelcentra.