Kenia

Werkstukken en spreekbeurten

Heb jij weleens van de Masai gehoord? Het is een volk dat in Kenia woont.

Kenia in het kort

Kenia is een land in Oost-Afrika. Kenia grenst aan EthiopiĆ«, SomaliĆ«, Tanzania, Oeganda en Zuid-Soedan. Het ligt aan de Indische Oceaan. In Kenia wonen in totaal bijna 50 miljoen mensen. Daarvan wonen ruim 3 miljoen mensen in de hoofdstad: Nairobi. Een andere grote stad is Mombassa. Kenia heeft een oppervlakte van bijna 600.000 vierkante kilometer. Het is ongeveer 14 keer zo groot als Nederland. Kenia ligt ongeveer 8.000 kilometer bij Nederland vandaan.

Armoede

Mensen in Kenia wonen heel anders dan in Nederland. Er is veel armoede in Kenia. Mensen wonen er in kleine hutjes die ze zelf bouwen van klei en zand of van golfplaten. En veel kinderen kunnen niet naar school. Ze moeten hun ouders vaak helpen met allerlei klusjes. Of ze worden eropuit gestuurd om geld te verdienen.

Stammen

De Keniaanse mensen spreken Swahili en Engels. Naast deze twee talen worden er nog heel veel andere talen gesproken. Bijna elke stam heeft een eigen taal en er wonen wel zeventig stammen in Kenia. De Masai is een heel bekende stam. Al vormen ze maar twee procent van de hele bevolking van Kenia. Het is een nomadisch volk. Dat zijn mensen die geen vaste woonplaats hebben en met hun vee rondreizen. Misschien heb je weleens foto's of filmpjes van Masai gezien: ze dragen kleurrijke doeken, vaak met de kleur rood erin, en kunnen heel hoog springen.