Londen

Werkstukken en spreekbeurten

Londen is een grote stad met veel bezienswaardigheden. Kun jij er één noemen?

Londen als hoofdstad

Londen ligt in Engeland. Het is de grootste stad en de hoofdstad van het land. Londen is ook de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk, waar Engeland bij hoort. Er wonen bijna negen miljoen mensen in Londen. Dat is ongeveer de helft van het aantal mensen dat in heel Nederland woont. Veel, hè?

Kerken en kathedralen

Londen staat onder andere bekend om mooie en oude kerken en kathedralen. Er staan er tientallen in de stad. De bekendste zijn Westminster Abbey en St Paul's Cathedral. 

Buckingham Palace

Ook staat er een paleis in Londen. Het heet Buckingham Palace en het is de officiële woning van de Britse koninklijke familie. De koningin gebruikt het vooral als werkpaleis. Als zij aanwezig is op het paleis, wappert de koninklijke vlag. Er werken ongeveer 300 mensen, waaronder de koninklijke hofhouding en ander personeel. Weet je dat er mannen met rare, hoge bontmutsen bij het paleis staan? Ze staan stokstijf stil en kijken voor zich uit. Dat zijn de guards van Buckingham Palace. Zij moeten het paleis beschermen en ervoor zorgen dat er niemand binnendringt.

Theems

De bekendste rivier van Engeland is de Theems. Deze rivier loopt dwars door Londen en splitst de stad dus in twee delen. Vroeger was de Theems op sommige plekken wel een kilometer breed. Het was toen bijna onmogelijk om de rivier zonder boot over te steken. Er waren nog geen bruggen om aan de andere kant van de Theems te komen. Nu gelukkig wel. De Tower Bridge is de bekendste brug in Londen. Ook met de metro kunnen de Londenaren snel van het ene punt naar het andere punt reizen, zonder dat ze de boot hoeven te nemen.