Marokko

Werkstukken en spreekbeurten

In Marokko wonen Marokkanen. Maar wat zijn Arabieren en Berbers?

Waar ligt Marokko?

Marokko ligt in het noordwesten van Afrika. Als je de kaart van Afrika hebt, ligt Marokko op de linkerbovenhoek. Rechts ernaast, in het oosten, ligt Algerije. Eronder ligt in het zuiden de Sahara. In het noorden, tussen Marokko en Spanje, ligt de Middellandse Zee en links ervan, in het westen, de Atlantische Oceaan. De Marokkaanse kust is bijna drie keer zo lang als de Nederlandse. De hoofdstad van Marokko is Rabat.

Landschap en klimaat

Het landschap van Marokko bestaat uit bergketens en woestijnen. In het noorden ligt het Rifgebergte. Tussen de hoge bergen liggen vruchtbare dalen. Het Atlasgebergte loopt van het noorden naar het zuiden. Deze bergketen is de scheiding tussen het vruchtbare kustgebied en de woestijn. In het Atlasgebergte ligt de Jebel Toubkal, die 4167 meter hoog is. Er zijn verschillende klimaten in Marokko. In de kustgebieden zijn de zomers warm en droog. In de winter is het koel en valt er veel regen. In de bergen kan het in de winter flink vriezen. In het binnenland is het altijd heet en droog.

Landbouw en industrie

Bijna de helft van de Marokkanen werkt in de landbouw. Marokko verkoopt veel groenten, olijven, tomaten en citrusvruchten aan andere landen. De belangrijkste industrie is de mijnbouw. Er zit in Marokko veel fosfaat in de bodem. Fosfaat wordt gebruikt in meststoffen en schoonmaakproducten. De Marokkanen maken ook leer- en textielproducten. Verder is het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Ongeveer twee miljoen mensen uit andere landen vieren jaarlijks vakantie in Marokko. Agadir is een belangrijke badplaats. En Marrakesh een geliefde plaats voor een stedentrip.

Berbers en Arabieren

De eerste bewoners van Noord-Afrika waren de Berbers. Er leven nu nog veel Berbers in de berggebieden. Ze leven in stammen met aan het hoofd een sjeik (leider). Berbers hebben hun eigen taal: het Berbers. Berbervrouwen dragen zilveren juwelen. Vaak hebben zij tatoeages op hun handen en hun gezicht. Rond het jaar 800 trokken de Arabieren Marokko binnen. Zij verspreidden de islam en de Arabische taal. Veel Berbers trouwden met Arabieren. Er wordt nu gezegd dat Marokko een Arabisch-Berberse bevolking heeft.