Mexico

Werkstukken en spreekbeurten

Je eet misschien weleens nacho chips, tortilla’s, taco’s, burrito’s of guacamole. Het zijn lekkernijen die we in Nederland hebben overgenomen uit Mexico!

Ligging

Mexico grenst aan de VS maar het hoort bij Latijns-Amerika. Als je op de wereldkaart kijkt, zie je dat het tussen de Grote of Stille Oceaan en de Golf van Mexico ligt. Het land ligt ten zuiden van de Verenigde Staten. De hoofdstad is Mexico-Stad. Mexico is een geliefde vakantiebestemming. Veel arme Mexicanen gaan op zoek naar werk in de Verenigde Staten van Amerika. Ze proberen langs de grens te komen.

Wereldwonderen in de geschiedenis

Van de vierde tot de elfde eeuw woonden er in Mexico vooral inheemse volkeren, zoals de Azteken, Tolteken en Maya’s. Ze bouwden enorme stenen tempels en paleizen in de vorm van piramiden. Chichén Itzá was een van de belangrijkste steden van de Maya’s. Nu is dat een van de zeven wereldwonderen. Van 1535 tot 1824 waren de Spanjaarden de baas in Mexico. Daarna werd het een keizerrijk en uiteindelijk een republiek.

Bevolking en taal

Mexico is zo’n 47 keer groter dan Nederland en heeft meer dan 120 miljoen inwoners. Het is een multicultureel land. Ongeveer 75% van de bevolking is mesties: ze hebben Europeaans en inheems bloed. Zo’n 14% is inheems, 10% is blank en 1% is van Afrikaanse of Aziatische afkomst. Mexico is het grootste Spaanstalige land ter wereld. De meeste inwoners van Mexico spreken of verstaan Spaans. 

Klimaat

Mexico heeft verschillende landschappen: woestijnen, tropische jungles, hooggebergten en moerassen. Het klimaat is dus niet overal hetzelfde. Langs de kust is het meestal heet en in de bergen heerst een milder klimaat. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 23 en 26 graden Celcius. Mexico kent twee seizoenen, een droog seizoen en een regenseizoen. In de zomermaanden kunnen er langs de kust orkanen voorkomen.